Slovenija
138 ogledov

Otroke evakuirali iz vrtcev, vsi že doma

poplave
1/41
Žurnal24 main
Pri nas nikoli nismo imeli poplav, zdaj imamo v hiši 20 centimetrov vode, pravi bralka iz Šiške. Tudi v Ljubljani v vodi obstalo več avtomobilov, zaprte ceste in izvoz Ljubljana zahod, prometni kaos na Tržaški cesti, otroke evakuirajo iz vrtcev.

V Ljubljani je zalilo tudi dve enoti vrtca Viški gaj. "Starše, ki imajo otroke vključene v enoti Bonifacija obveščamo, da smo otroke zaradi nevarnosti vdora podtalnice umaknili na varno v enoto Zarja na Reški ulici 31, kjer jih lahko prevzamete," so sporočili na svoji spletni strani. Evakuirajo tudi otroke iz enote Kozarje na Hacetovi 12, prav tako jih bodo namestili v enoto Zarja. 

Ravnatelj vrtca Viški gaj Branko Ilotić nam je pojasnil da so vsi otroci zdaj že doma. Enota Kozarje je bila poplavljena, otroke pa so starši prevzeli pri avtohiši Klemenčič. Kakšne so razmere v tej enoti in kdaj bi jo lahko znova odprli, ne ve, saj se do nje ne da. V enoti Bonifacija pa so z gasilci uspeli preprečiti, da bi voda vdrla v vrtec. 

"Trenutno preverjamo, koliko staršev varstvo nujno potrebuje in potem bomo videli, ali jih bomo lahko namestili v naše druge enote ali tudi v sosednje vrtce," je še dejal Ilotić.

Na spletni strani Mestne občine Ljubljana pišejo, da se voda približuje tudi tej enoti, zato so v vrtcu že pozvali starše, če lahko pridejo po otroke. 

Voda je poplavila tudi prostore Vrtca Najdihojca, enoti Biba in Palček, a ne prostorov, v katerih so otroci, zato ti vrtci normalno obratujejo. 

Pri nas še nikoli ni bilo poplave ... 

"Pokonci smo bili že ob pol dveh, smo se borili z vodo. Nikoli nismo imeli poplav, sedaj pa nas je kar naenkrat zalila podtalnica. V pritličju smo imeli 20 centimetrov vode. Podobno je bilo pri vseh sosedih. So pa nekateri očitno mirno spali do jutra in šele ko bi morali iti v službo, videli, da imajo zalito hišo,“ pravi bralka Štefi iz Šiške. 

Bralec nam je posredoval tudi več fotografij iz Dravelj s Ceste Andreja Bitenca, voda se na eni izmed fotografij preliva čez škarpo kot slapovi reke Krke, je komentiral dogajanje. 

Zalilo je tudi Večno pot, več voznikov obstalo v vodi ali pa jim je voda zalila elektroniko, da so se vozila nato ustavila. Eno vozilo je deroča voda okoli 7. ure dobesedno odnesla s ceste v jarek, ki je nastal zaradi deroče vode. "Policist me je še spustil mimo, ko pa sem prišel do tu, me je voda kar naenkrat začela nesti. Nič nisem mogel narediti, le čakal sem, da je avto nasedel in se ustavil". Na pomoč pri či

Na pomoč tudi vojska

Pod vodo so objekti biotehniške fakultete na Jamnikarjevi in Večni poti 111, to so objekti oddelka za biologijo, agronomijo, krajinsko arhitekturo, živilstvo in dekanat. Ker so pod vodo tudi ceste, odpadejo vsa predavanja. 

Avtomobil je obstal tudi na poplavljeni Cesti na Ključ, ki je sicer zaprta. 

Voda sicer že odteka, na pomoč pri črpanju vode iz kleti in čiščenju pa bo pomagala tudi vojska. 

Promet le še po odstavnem pasu 

V obe smeri je zaprt izvoz Ljubljana zahod (Vič) saj je Dolgi most pod vodo. 

Na razcepu Kozarje iz smeri Brezovice proti Brdu sta zaprta prehitevalni in vozni pas, promet poteka po odstavnem pasu, na razcepu Kozarje iz smeri Brezovice proti Viču je zaprt vozni pas.

Zaprta je tudi cesta med Brezovico in Ljubljano med križiščem z Viško cesto in Dolgim mostom. 

Zaprte so Brdnikova ulica in Večna pot, zaprtih je tudi več ulic in cest v okolici Rožne doline, cesta Podutik - Dobrova. 

Komentarjev 5
  • mucek4 13:40 22.oktober 2014.

    Podhod na železniški postaji ni poplavljen, saj je tam je voda čista in ni umazana. Torej je to samo dvignjena podtalnica in ne meteorna voda.

  • STF 12:14 22.oktober 2014.

    pa je res, torej nad hisnik? :D

  • logistika 12:12 22.oktober 2014.

    Po moje to ni Valina Varovanje, ampak Valina Upravljanje.