Slovenija
13 ogledov

Podbregar zagovarjal nakup Falcona

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo je stopil Iztok Podbregar. Žurnal24 main
Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Iztok Podbregar je na pričanju pred preiskovalno komisijo dejal, da je država pri nakupu falcona za to ceno dobila takrat najzmogljivejše letalo.

Z oddajo letala se Podbregar osebno ni strinjal zaradi neustrezno urejenega vprašanja VIP-prevozov. Da oddaja falcona ni bila dobra odločitev, je sicer Podbregarjevo osebno mnenje. Ker Slovenija nima lastnega letala na vladni ravni, nima ustrezno urejenih VIP-prevozov, je pojasnil Podbregar, ki je nekaj mesecev sodeloval tudi v delovni skupini za nakup vladnega letala. Vprašanje varnostnih VIP-prevozov pa po njegovih besedah ni bilo nikoli vrednoteno pri oddaji letala. Podbregar je poudaril, da je bil član vladne delovne skupine od junija 2001 do septembra istega leta. Delovna skupina je tem v času po njegovih besedah delala v skladu s sklepom vlade. Podbregar je ocenil, da skupina v tem času ni sprejela nobenih konkretnih odločitev.

Predsednik komisije, ki preverja nakupe orožja od leta 1994,  Zvonko Černač (SDS) mu je odgovoril, da je do odločitve o nakupu prišlo julija 2001, ko je bil Podbregar še član skupine. Podbregar je vztrajal, da odločitve o nakupu v času njegovega delovanja v skupini vlada ni sprejela. Kot je povedal, je dokumentacija o nakupu izjemno natančna, in Černaču dejal, naj to preveri v dokumentih. Ob tem je delovna skupina le sprejemala predloge, odločitev pa je sprejela vlada, je opozoril Podbregar. Koalicijskega člana komisije Josipa Bajca je zanimalo, ali je Podbregar sodeloval na seji vlade, ko je prišlo do odločitve o nakupu. Podbregar je zatrdil, da kot državni sekretar ali ministrski svetnik ni sodeloval na nobeni seji vlade, povezani z nakupom vladnega letala.

Po koncu zaslišanja je Iztok Podbregar v izjavi za medije dejal, da se je vabilu komisije odzval kot priča, saj je dejansko nekaj mesecev opravljal funkcijo državnega sekretarja. "Komisiji sem pač poskušal povedati svoje lastno mnenje o tem, kaj se je dogajalo glede stvari, ki zadevajo delo te komisije," je pojasnil. Po njegovem mnenju gre pri zaslišanju za izgubo časa in zapravljanje davkoplačevalskega denarja. "Kot vidim, imajo nekateri člani komisije jasno izdelana stališča in karkoli strokovno pojasniš, si razložijo po svoje," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.