Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Podelili hude mačke

Grossmanov festival
1/10
Grossmanov festival
Včeraj se je s podelitvijo nagrad v Ljutomeru, ki jo je vodila Urša Majdič, končala deveta edicija fantastičnega filma in vina, ki se je je udeležil tudi legendarni igralec Franco Nero.

"Jedel sem s kralji in kraljicami, princi in princesami pa tudi s kmeti in ribiči in med temi vedno raje jem s kmeti in ribiči, ker so modrejši," je ob prejemu nagrade za življenjsko delo povedal Nero in Ljutomerčane razveselil z vtisom, da so fantastični. 

Prireditve se je Neru v čast udelezil tudi njegov dolgoletni prijatelj, glasbenik Lado Leskovar, ki je igralskega kolega opisal kot človeka, ki ni lep samo na videz, ampak tudi kot osebnost, ki bo zaradi svojih vlog v filmu živel večno.

Kralji in parada

Na Grossmannu so sicer podelili tudi vrsto drugih nagrad, čez dan pa so se odvili tudi tradicionalni tekmovanji za kraljico krika in norega kralja ter parada zombijev, ki je zavzela mesto pred podelitvijo.

Nagrade:

Častni hudi maček za živjenjsko delo sta prejela Franco Nero in Enzo G. Castellari .

Hudi maček – nagrado za najboljši celovečerni film je prejel film Aurora  (Litva, Francija, Belgija; 2012; režija: Kristina Buožyte).

Posebno omembo je prejel film Vas lahko ubijem? (Velika Britanija; 2013; režija: Stuart Urban), z a scenarij, ki je "obenem zelo lahkoten in zelo mračen".  

Hrupni maček – za najboljši glasbeni dokumentarec - je bil izbran film Kako smo vstopili v Evropo: primer Sexa (Hrvaška; 2012; režija: Ines Pletikos).

Slakov hudi maček - najboljši kratki film je Antoine in junaka (Francija; 2012; režija: Patrick Bagot), po mnenju žirije Milan Todorović, Julian Richards in Velimir Grgić, saj gre za "fantastičen primer filmske nostalgije, ki popolno ujame bistvo kultne kinematografije osemdesetih".

Melies d'Argent - nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma, s tem nominiran tudi za nagrado Melies d'Or, je postal film Zgodba o stanovalcih zidov (Srbija; 2012; režija: Andrej Boka).

Vinski šampion Hudi maček - najboljše vino za leto 2013, je izmed 9-ih vzorcev postal Rumeni muškat 2012 - Turistične kmetije Hlebec . Vino so tekom festivala izbirali gostje, nagrado pa je predal svetovno znani vinski strokovnjak Darrel Joseph, ter aktualna vinska kraljica, Neža Pavlič.

Mala delavnica groze - filmska delavnica, ki je potekala tekom festivala, je ponudila deli dveh  ekip iz Ormoža in Gornje Radgone. Obe sta prejeli čestitke za njun trud, požrtvovalnost ter iznajdljivost, za zmagovalca pa je bil določen film Deveto življenje mladega filmarja Staša Milovanovića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.