Slovenija
19 ogledov

Podgane v središču mesta

smeti Mladinska 6 Nino Verdnik
Maribor. Po obnovi poslopja ostal kup odpadkov.

V središču Maribora v neposredni bližini mestnega parka so se v kupu odpadkov zaredile podgane, so nas opozorili bralci.

Vse se je začelo pred tremi leti, ko je neki podjetnik začel obnavljati hišo. Gradbene odpadke so odlagali na dvorišču hiše, stanovalcem pa obljubili, da bodo smeti po obnovi odpeljali. A je investitor na obljube pozabil. "Podjetnik je propadel, odpadki pa so ostali," so nam povedali stanovalci. Kup smeti je bil kot naročen za objestneže, ki so domače odpadke namesto v zabojnike prinesli kar na dvorišče. Kup je zdaj velik že okoli 500 kubičnih metrov.

Inšpektorji pa nič

"Podali smo prijavo inšpektorju, ki je korektno pripeljal zadevo do faze izvršbe," so dejali stanovalci in dodali: "Potem pa se je ustavilo. Zato smo na inšpektoratu za kmetijstvo in okolje preverili, kje. Odgovorili so nam, da se je zadnji rok za odstranitev odpadkov po drugi osebi iztekel 23. septembra. A ker so pri nas roki zadeva, ki večjega pomena žal nima, se do takrat seveda ni zgodilo nič. V naslednjem odgovoru z ministrstva pa piše, da se bo izvršba nadaljevala, ko bo na voljo denar. Točen datum tako ni znan."

Letos zagotovo ne

Na odvoz odpadkov bo treba počakati še vsaj pol leta. Kot so pojasnili na inšpektoratu za kmetijstvo in okolje, bodo tudi prihodnje leto denar namenili za izvedbo izvršb. Če zavezanec do takrat ne bo odstranil odpadkov, bo izvršba uvrščena med prioritetne zadeve. Stanovalci so nam medtem še povedali, da predračun odstranitve smeti znaša okoli 16 tisoč evrov. Do takrat pa jim bodo očitno družbo delale podgane, ki za inšpektorat za naravo in okolje niso težava.

Komentarjev 11
  • mph 11:56 07.oktober 2013.

    Oh, ta tvoj komunist je samo NASLEDIL to od predhodnika.

  • gornik 19:36 06.oktober 2013.

    Ne komentiram ,kakšen župan takšno mesto(slika komunista)

  • pikijakob 14:42 06.oktober 2013.

    Vprašajte Vajgla (europoslanec za okolje), koliko njegova pisarna stane mesečno... Samo njegova plača je 12 jurjev... potem pa je še cca 10 zaposlenih...In nam ne more zrihtat evropskega keša za take zadeve. seveda ne, ko pa podpira slovenske onesnaževalce!