Zdravje > Aktualno
13429 ogledov

Zdravniki svarijo pred crocsi

Žurnal24 main
O njihovem videzu zdravniki niso razpravljali, edini pa so si, da vam vaše noge ne bodo hvaležne, če jih boste nosili.

Priljubljeni crocsi so se na tržišču pojavili leta 2002. Od takrat so jih prodali okoli 300 milijonov parov v več kot 90 državah sveta. Uporabniki hvalijo njihovo udobnost, enostavno vzdrževanje, ne nazadnje tudi to, da jih voda prav nič ne moti. 

Podiatri, zdravniki za stopala, pa nad njimi niso navdušeni. Ljudi, ki jih nosijo cele dneve, svarijo. "Na žalost crocsi niso priporočljivi za celodnevno nošenje, saj ne nudijo zaščite za peto. To lahko vodi v težave s tetivo, deformacije prstov, vrasle nohte, kurja očesa in žulje," opozarja zdravnica Megan Lehay. Ob tem je za Huffington Post izpostavila tudi japonke, ki prav tako ne nudijo nikakršne opore in stabilnosti peti. 

Ortoped Alex Kor pravi, da mora obutev nuditi podporo in čvrsto strukturo med peto in prsti na nogah. Neustrezna obutev lahko povzroča bolečine v nogah in po Korovih besedah crocsi sodijo v to kategorijo. Omenja le dve kategoriji ljudi, ki lahko pridobijo z nošenjem crocsov, in sicer ljudi z zelo visokim nartom in tiste, ki jim zatekajo noge in gležnji. "Nikakor pa ne priporočam, da se jih nosi osem do deset ur na dan," je bil jasen. 

Leahyjeva se z njegovim mnenjem strinja. "Crocsi so primerni za na plažo ali k bazenu, ne pa za daljše sprehode. Opažam, da se otroci (pa tudi odrasli) večkrat spotaknejo in padejo v tej obutvi," je dodala. 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • banja 21:50 17.maj 2018.

    Obutev mora biti trdno zvezana z nogo. Poznam nekaj ljudi, ki so si v natikačih polomili noge in to na zelo kratko razdaljo, na bolj neravnem terenu. Sam imam rad robustno obutev, ker, kljub letom, še vedno rad divjam navzdol ...prikaži več po stopnicah ali navzdol po strmih travnikih. Vedno sem rad počenjal vragolije, teh se pa ne more z nekimi "kroksi", natikači, japankami itd. To je obutev za razvajene ljudi, ki se že vsega bojijo.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 18:30 17.maj 2018.

    bla bla bla, dolgčas jim je, nič ni več dobro