Svet
13 ogledov

Podpis sporazuma med filipinsko vlado in Milf

talci filipini reševanje policija EPA
Filipinska vlada in islamska osvobodilna fronta (Milf) sta danes podpisali sporazum o delitvi oblasti, ki bo po navedbah vlade omogočil končni mirovni sporazum.

Današnji dogovor je nov korak h končanju desetletja dolgega uporništva na jugu države, ki je terjalo okoli 150.000 življenj, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Podpis aneksa o delitvi oblasti zagotavlja dosego pristne in delujoče avtonomije za (filipinske muslimane) Bangsamore," je v izjavi zapisala vodja vladnega mirovnega panela Teresita Deles. "Bilo je zelo težko, toda uspelo nam je premagati številne ovire," je dodala.

Bangsamoro - nova avtonomna pokrajina

Tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Benigna Aquina, Herminio Colma pa je medtem sporočil, da je bil predsednik s podpisom sporazuma seznanjen in da obema stranema čestita za dosežen dogovor.

Vlada in muslimanski uporniki so sicer že lani oktobra podpisali okvirni sporazum o končanju konflikta. Dogovor je predvideval, da se Milf odpove zahtevi po neodvisni domovini na jugu otoka Mindanao, v zameno za to pa bo dobil pomembna pooblastila in delitev bogastva v novi avtonomni pokrajini, ki se bo imenovala Bangsamoro, še navaja AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.