Slovenija
14 ogledov

"Arhiv moramo paziti kot punčico očesa"

podpisi arhiv
1/4
Saša Despot
SDS je v državni zbor (DZ) vložila 46.712 zbranih podpisov za referendum o arhivski noveli

Prvopodpisana poslanka SDS Eva Irgl je dejala, da nikoli ne bi začeli zbirati podpisov, če vlada v DZ ne bi vložila novele. Zahvalila se je vsem, ki so se podpisali. "Več kot 80 odstotkov gradiva SDV je bilo do zdaj uničenega, nekje 20 odtotkov ga je ostalo in paziti ga moramo kot punčico svojega očesa. Gre vendarle za identiteto slovenskega naroda," je dejala Irglova. 

Podpredsednik SDS Milan Zver upa, da politična elita ne bo poskušala negirati jasno izražene volje ljudi. Sprava mora temeljiti na zgodovinski resnici, pravi. Publicist Roman Leljak pa meni, da je današnji dan, ko se bo "dokončno začelo odkrivati, kaj se je dogajalo z Udbo". Upa tudi, da bo ta dan zapisan in bo od zdaj naprej Udba "res razbita v prafaktorje".

Poslanci koalicije sicer menijo, da je referendum nepotreben in spolitiziran, zato so v ponedeljek SDS pozvali k umiku zahteve. A Irglova je tudi danes poziv označila za norčevanje iz jasno izražene volje ljudi.

V igri več datumov

V koaliciji je bilo sicer danes slišati, da bi bil lahko referendum prej, že 4. maja, kar naj bi bil tudi prvi možni datum. Kot je dejala Irglova, tega datuma ne pozna in gre očitno za kalkulacije znotraj koalicije.

Če bo predsednik DZ Janko Veber ugotovil, da je referendumsko vprašanje ustrezno, podpisov pa dovolj, bo moral DZ referendum razpisati v sedmih dneh. V SDS si želijo, da bi bil referendum na dan evropskih volitev, kar pa je po oceni koalicije praktično nemogoče.

Po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, pa mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. To pomeni, da bi morali (glede na roke) za to, da bi bil referendum izveden skupaj z evropskimi volitvami, ki bodo 25. maja, glasovati vsaj dve tretjini navzočih poslancev. Koalicija meni, da SDS ne bo uspelo prepričati dovolj poslancev. Medtem Irglova trdi, da gre za načrtno zavlačevanje.

Komentarjev 30
  • Žurnalček 07:57 26.marec 2014.

    Pozabil si dodati ROMAN LJEJKAKOVIĆ 3 leta zapora -odslužil zaradi finančnega nategovanja SLO ljudstva !Baraba in arestant !

  • Žurnalček 07:55 26.marec 2014.

    Ni ona ampak kler !

  • Mr.Bean 07:24 26.marec 2014.

    vesela družba na slikah...ni kaj... lepo se imajo!