Slovenija
58 ogledov

SDS zbral potrebne podpise

Zbiranje podpisov za referendum o arhivski noveli Anže Petkovšek
Iz stranke SDS so sporočili, da so "zbrali več kot 40.000 podpisov za referendum proti zapiranju arhivov Udbe".

"Kot edina politična stranka doslej smo v predvidenem roku že drugič zbrali več kot 40.000 podpisov za zakonodajni referendum. Prvič smo jih namreč zbrali za zahtevo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma za večinski volilni sistem leta 1996," so zapisali v stranki SDS. Ravno danes se namreč izteče izteče rok, ki ga je predsednik državnega zbora določil za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Datum znan do 2. aprila

Zdaj morajo podpise v sedmih dneh, to je do 26. marca, skupaj z zahtevo za razpis predložiti DZ. Če bo predsednik DZ ugotovil, da je referendumsko vprašanje ustrezno in je podpisov dovolj, bo moral DZ v sedmih dneh, torej do 2. aprila, razpisati referendum.

Pri tem zakon o referendumu in ljudski iniciativi določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, pa mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. To torej pomeni, da bi morali (glede na roke) za to, da bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, ki bodo 25. maja, glasovati vsaj dve tretjini navzočih poslancev.

Janša je sicer v torek ocenil, da bi bilo najbolje, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, ker bi to po njegovem mnenju bistveno zmanjšalo stroške ali pa teh skorajda ne bi bilo. "Tisti, ki bi glasoval proti takšni odločitvi, bi glasoval za dodatne stroške," je dodal.

Komentarjev 8
  • dragec 07:45 20.marec 2014.

    Zbiranje podpisov je organiziral ustaški vohun in agent KOSa, Ljeljak, prejšnji pripadnik JNA, veliki agent KOSa, kriminalec,ki je pokradel veliko število naivnih ljudi.in te odpadnike pobira plešasti,za pobiranje podpisov, NEZNANI GNOJ

  • Scott 23:54 19.marec 2014.

    Da jih bodo ta rdeči spet pokradli, uničili kot v Tržiču?

  • Scott 23:53 19.marec 2014.

    Stroške referenduma lahko krije naše/moje podjetje, a najprej naj ta rdeči plačajo vse prejšnje referendume, ki so jih izvedli.