Zdravje > Aktualno
25 ogledov

Podpora pri oskrbi neozdravljivo bolnih

hospic info točka UKC Maribor
V Mariborskem UKC je začela delovati info točka Hospica, ki pomaga svojcem in bolnikom z neozdravljivo boleznijo.

V prostorih UKC Maribor je danes zaživela info točka Slovenskega društva Hospic. Z njo želijo bolniku in družini čim prej zagotoviti ustrezno podporo, ki bi jim olajšala soočanje z neozdravljivo boleznijo in pomagala pri načrtovanju nadaljnje oskrbe.

Info točka Slovenskega društva Hospic se nahaja v avli Klinike za kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Pomoč in podpora svojcem obolelih

"Ko se ob našem delu srečujemo z bolniki, ki se soočajo z neozdravljivo boleznijo, ugotavljamo, da le ti in njihovi družinski člani potrebujejo veliko informacij in psihosocialne podpore," je pojasnila predsednica mariborskega območnega odbora Slovenskega društva Hospic Majda Brumec.

"Poleg tega potrebujejo tudi informacije o možnih oblikah pomoči in podpore, ki bi jim omogočile kakovostno bivanje v domačem okolju," je dodala. V ta namen so tudi v UKC Maribor odprli info točko, kjer bodo strokovni sodelavci in prostovoljci Slovenskega društva Hospic nudili podrobnejše informacije svojcem in bolnikom o možnih oblikah pomoči in podpore.

Slovensko društvo Hospic, ustanovljeno junija 1995, se osredotoča na oskrbo hudo bolnih oziroma ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi in njihovih svojcev na domu, slednjih tudi v procesu žalovanja. Prizadevajo si, da bi - tako kot rojstvo - tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi, so zapisali v sporočilu za javnost.

V okviru letošnjega svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe so vzpostavili info točke že v Ljubljani in Celju, do konca leta pa jih nameravajo odpreti še v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, Murski Soboti in Novem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.