Slovenija
21 ogledov

Veber in Markeževa razjezili javnost

Miro Cerar Saša Despot
Z oceno 2,45 je vlada dosegla najnižjo raven podpore.

Vlada Mira Cerarja je v zadnjem tednu izgubila znaten delež podpore, kaže tokratna anketa Dela. Če je imela še pred mesecem dni srednjo oceno pri 2,65, je aprila z oceno 2,45 dosegla najnižjo raven podpore. Na vlado sicer pozitivno gleda dobrih 22 odstotkov vprašanih, negativno 52 odstotkov, še kaže anketa.

Vlado ne pozitivno ne negativno ocenjuje slabih 17 odstotkov anketirancev. Nasploh so podporo izgubljale tudi politične stranke in osebnosti v barometru priljubljenosti.

Primerjava s preteklimi raziskavami odkriva pomemben upad podpore med tistimi, ki so vladi podeljevali pozitivno ali srednjo oceno, in velik porast tistih, ki vladi podeljujejo zelo negativno oceno. Iz tega je mogoče sklepati, da sta aferi obrambnega ministra Janka Vebra in šolske ministrice v odstopu Klavdije Markež javnost zelo razjezili, ugotavlja Delo.

Politični konflikt, v katerega so se zapletle koalicijske stranke ob aferi Veberkom, je po oceni časnika povzročil splošno nezaupanje v politiko. Medtem ko je padla podpora praktično vsem strankam, so se bistveno povečali odstotki volivcev, ki se volitev, ali ne bi udeležili, ali ne bi nikogar volili, ali pa ne vedo koga voliti. Takšnih volivcev je bilo marca dobrih 45 odstotkov, aprila pa že skoraj 60 odstotkov, še navaja časnik.

Padla tudi podpora SMC

Med odločeni pa še vedno prevladuje izbira SMC, ki pa ji je podpora padla s 15 na 10 odstotkov. Sledita ji SDS in ZL, ki sta tudi nekoliko izgubili. Podpora SD že tretji mesec zapovrstjo ostaja pri 6,3 odstotka, kar bi po oceni Dela lahko pričalo o tem, da je uspela ustaviti padanje. DeSUS se je nekoliko popravil, povsem nerazumljiv pa je po oceni časnika padec NSi na 1,4 odstotka podpore.

Zaradi vseh dogodkov v minulem tednu ne preseneča drastičen padec podpore vladi. Precejšen delež ljudi, ki ji je podeljevalo pozitivno ali srednjo oceno, se je aprila preselil v negativno oceno; kot ugotavlja Delo, se je krivulja rahlega pridobivanja podpore vlade Mira Cerarja v letošnjem letu v tednu dni obrnila v negativno smer.

Nižje ocene politikov

Nižje v primerjavi z marcem so tudi ocene politikov v tokratnem barometru priljubljenosti. Prvo mesto ohranja predsednik države Borut Pahor, druga je evropska komisarka Violeta Bulc, na tretje mesto se je uvrstila evropska poslanka Tanja Fajon. Premier Miro Cerar je četrti, a z nižjo oceno. Največjega znižanja ocene je bil deležen vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki mu po oceni Dela rušenje obrambnega ministra Janka Vebra očitno ni koristilo. Slednji bo maja prvič uvrščen na lestvico barometra, kamor se vrača tudi prvak SDS Janez Janša, poslavljata pa se evropski poslanec Milan Zver in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Anketo je za uredništvo Dela opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik med 30. marcem in 2. aprilom na vzorcu 600 odraslih državljanov.

Komentarjev 5
  • Johan Spohan 15:55 07.april 2015.

    In katera vlada je kaj storila za državljane. Vse vlade v zadnjih 25 letih delajo le za svojo dobrobit in polnjenje žepov oblastnikov.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:09 07.april 2015.

    Mah men ni jasn kak da ne preverjo kandidata predn gre za ministra? Ko pa kandidat postane minister pa kr naenkrat vse umazanije takoj pridejo vn. Kako pa da prej niso mogl odkrit teh zadev? Mislm..ne razumem. Mislm ok boljš ...prikaži večš da je Cerar na oblasti k Janša ampak spet ne za vsako ceno. Način govorjenja Tonina zadnjih dni me je tud zmotu. Človek dramatizira preveč pa še govoru je kokr češ da so slučajno z nadzorom prišli do te Vebrove napake a v resnic je imel žvižgača. Ne rečm da je kej narobe z žvižgači sam človek dramatizira pa sebe postavlja na neke vrste laži. Razumem da je treba preverit varnostna tveganja ob prodaji sam postopek je pa grozljivo napačen. Vojska ne more kr prosto po prešernu delovat. Sj imamo civilno oblast.

  • mph 08:55 07.april 2015.

    S takimi politiki se bistveno povečujejo možnosti desnosučnim spet prit na oblast. Še malo moraj podkurit na par koncih, pa bo.