Svet
26 ogledov

Podrl rekord Felixa Baumgartnerja

Alan Eustace
1/4
EPA
Alan Eustace, podpredsednik Googla, je skoraj v popolni tajnosti podrl rekord skoka z višine. Letel je 41 kilometrov.

57 let star Alan Eustace, pilot in padalec, Googlov podpredsednik uprave, odgovoren za znanost, je zrušil dve leti star rekord skoka z višine, ki ga je dve leti držal Avstrijec Felix Baumgartner.

Eustace je rekord postavil nad ameriško zvezno državo Nova Mehika. V višino dobrih 41 kilometrov nad tlemi, na rob stratosfere, ga je dvignil s helijem napolnjen balon. Med letenjem proti Zemlji je dosegel najvišjo hitrost 1320 kilometrov na uro. Preden se je odprlo padalo, se je Eustace dvakrat obrnil, po štirih minutah in pol pa odprl glavno padalo.

Bilo je neverjetno! Prelepo! Videl sem temo vesolja in sloje atmosphere. To je bila divja, divja vožnja,” je po pristanku povedal Googlov podpredsednik. Skok je v popolni tajnosti načrtoval tri leta; za načrt je vedela le skupina strokovnjakov, ki je izdelala posebno vesoljsko opremo.

Čeprav je Google svojemu menedžerju ponudil sofinanciranje njegovega podviga, ta tega ni želel; skoka za razliko od Avstrijca Baumgartnerja ni želel spremeniti v marketinški trik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.