Slovenija
15 ogledov

Pogajalci tečejo nov krog

slovenija 16.03.10 Boris Koprivnikar, skupnost socialnih zavodov slovenije, ljub Nik Rovan
Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja niso pripeljali do dogovora. Nadaljevali bodo v sredo ob 15. uri.

Pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja na šesturnih pogajanjih nista dosegli dogovora. Ob zaključku pogajanj pogajalci niso želeli razkriti vsebine pogovorov, saj so se dogovorili, da o vsebini pogajanj izjav ne bodo dajali. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo ob 15. uri. 

Nekaj informacij je sicer med potekom pogajanj vendarle prišlo v javnost. Že minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob prihodu povedal, da so se sindikatom pripravljeni približati predvsem v delu odprave plačnih anomalij, z bolj konkretnimi ukrepi in bolj konkretnimi datumi.
Po neuradnih informacijah naj bi vlada predlagala, da bi opredelili, do kdaj se morajo dogovoriti o odpravi plačnih anomalij, torej o delovnih mestih, katerih vrednotenje bi morali popraviti, pa tudi kdaj bo nato javnim uslužbencem dejansko pripadla pravica do višje plače. Vlada pa naj bi bila pripravljena na letni ravni za odpravljanje anomalij nameniti 70 milijonov evrov.

Kar zadeva še veljavne omejitve pri regresu, delovni uspešnosti in premijah pokojninskega zavarovanja, naj bi vladni predlog še vedno predvideval njihovo postopno odpravljanje v prihodnjih treh letih. Sindikati pa naj bi predlagali, da bi se najprej dogovorili le o letu 2017, za katero pa še vedno želijo več, kot je vlada pripravljena pristati. Ta naj bi bila sicer pripravljena slediti njihovi želji, da bi najslabše plačanim namenili nekoliko višji regres, čeprav ne v višini, ki so jo predlagali.

Vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je pojasnil, da je po besedah vladne strani dogovor treba skleniti do konca tega tedna, da bi bil v prihodnjem tednu lahko zakon o ukrepih, ki bi veljali v prihodnjem letu, posredovan v državni zbor.

Brez drugačnega dogovora bi se namreč sprostili vsi še veljavni varčevalni ukrepi, kar vlada ocenjuje na 215 milijonov evrov. Vlada bi lahko takšen scenarij preprečila z interventnim zakonom, a so v koalicijskih DeSUS in SD že napovedali, da interventnega zakona ne bodo podprli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.