Svet
28 ogledov

Poglejte predsednikovo vilo od blizu

predsednik Ivo Josipovič urad virtuslni sprehod Urad predsednika
Uporabniki spleta se lahko s klikom na miško sprehajajo po sedežu urada hrvaškega predsednika, vključno z Vilo Prekrižje in velikanskim gozdnim parkom.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je z novim letom dobil posodobljene spletne strani svojega urada. Ta po novem ponuja tudi virtualni sprehod po sedežu urada predsednika na zagrebškem Pantovčaku, vključno z Vilo Prekrižje in velikanskim gozdnim parkom, ki se razširja na 100.000 kvadratnih metrih.

Uporabniki spleta se lahko s klikom na miško sprehajajo po prostorih nekdanje vile Zagorje, ki je bila izgrajena pred pol stoletja za potrebe nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita.

Poslopje so leta 1992 namenili uradu hrvaškega predsednika, v katerem sta bila prva prebivalca Franjo Tuđman in Stjepan Mesić, ki sta tudi dobila svoj kotiček na novi spletni strani urada predsednika.

Umetnine priznanih slikarjev in kiparjev

Prostori v t. i. predsedniških dvorih so opremljeni s stilnim pohištvom, na zidovih pa so umetnine hrvaških slikarjev, kot sta Miljenko Stančić in Krsto Hegedušić. Med virtualnim sprehodom je mogoče videti tudi številne skulpture, ki so postavljene okrog rezidence. Gre za dela kiparjev, kot so Anton Augustinčić, Frano Kršinić, Vanja Radauš in Kosta Angeli Radovani.

Rezidenca je bila sicer po osamosvojitvi namenjena za muzej sodobne umetnosti. Po raketnem napadu na prostore hrvaškega predsednika sredi Zagreba pa so se odločili, da bo predsedniški urad nekoliko zunaj središča mesta, na Pantovčaku.

Poslopje se nahaja sredi ogromnega gozdnega parka, na njegovi severni strani je tudi vila Prekrižje. Tudi park in vilo je mogoče obiskati po virtualni poti.

Komentarjev 1