Slovenija > Črna kronika
97 ogledov

Pogojna zaporna kazen za župana Škufco

Franc Škufca Živa Zakšek
Sodba za župana občine Žužemberk. Zlorabil je položaj in - kot ugotavlja sodišče - brez javnega naročila v imenu občine s svojim podjetjem sklenil pogodbo za prevoz otrok.

Zgodba ima že dolgo brado; v postopku so bili sporni prevozi otrok v občini Žužemberk od januarja 2000 do novembra 2004. Franc Škufca, ki je bil takrat tako župan občine kot direktor podjetja FS, za prevoze otrok v šolo ni izpeljal javnega naročila kot bi ga moral. S takratno ravnateljico osnovne šole Bredo Oklešen se je ustno dogovoril, da bo njegovo podjetje prevažalo šolarje.

Zaradi zlorabe položaja mu je, kot pišejo Slovenske novice, sodišče naložilo pogojno zaporno kazen enega leta s preizkusno dobo petih let.

Ravnateljica in župan sta januarja in novembra 2000 sklenila pogodbo, nato pa naj bi Škufca kot župan odredil plačilo računov za prevoz otrok, ki jih je šola izstavila občini, ta pa je denar nakazala podjetju FS. Sodišče ugotavlja, da je podjetje župana Škufce v škodo občine na ta način pridobilo dobrih 73.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Skušal popraviti s pogodbo za nazaj

Novembra 2004 naj bi dal Škufca svojemu takratnemu svetovalcu za družbene dejavnosti Daretu Puclju izdelati tripartitni pogodbi o prevozu otrok med občino, šolo in podjetjem FS, obe z datumom leta 200, s čimer naj bi nameraval prikriti nezakonito porabo proračunskih sredstev. Pogodbi je v imenu občine podpisoval Škufca, v imenu podjetja FS pa pomočnih direktorja Slavko Struna.

Obtožnica je bila sprva spisana zoper vse štiri vpletene, torej tako županom, kot ravnateljico ter Puclja in Struno, vendar zoper slednja dva je zastarala, ravnateljica pa je krivdo priznala.

Sodba Škufci še ni pravnomočna, po poročanju Slovenskih novic je njegov zagotovnik napovedal pritožbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.