Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

Pogojne kazni mu ne pomagajo več

tznaslovnica 22.11.2007 Nasilje nad zenskami, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Sodnik iz Splita je nasilnežu, ki je hudo poškodoval ženo izrekel najvišjo kazen v zgodovini Hrvaške. Seštel mu je tudi vse pretekle grehe.

Sodišče v Splitu je v petek izreklo najstrožjo kazen za družinsko nasilje doslej. 46-letni Miro Despotušić bo moral v zaporu namreč odsedeti kar osem let zato, ker je sredi marca grobo pretepel ženo in ji pri tem zlomil dve rebri.

Despotušića je doletela najvišja možna kazen, ki jo zaradi povzročitve tako hude telesne poškodbe lahko izrečejo sodišča na Hrvaškem, poroča Slobodna Dalmacija. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Na sodišče prihaja redno

Sodnik je nasilnežu za tako brutalen napad na ženo sicer dosodil šest let in pol zapora, a mu je h končni kazni prištel še dva greha iz preteklosti. Despotušić je bil namreč že leta 2009 prvič obsojen zaradi družinskega nasillja na pogojno osemmesečno zaporno kazen, ki pa mu je ne bi bilo potrebno odslužiti, če v petih letih ne bi zagrešil novih kaznivih dejanj. A ga to očitno ni izučilo, saj je bil leta 2012 ponovno obsojen zaradi nasilništva, zaradi česar pa ga je spet doletela le pogojna enoletna zaporna, s preizkusno dobo treh let. Sodnik iz Splita mu ravno zato v petek ni želel izreči še ene pogojne kazni. Tako bo moral zdaj vse tri kazni odslužiti v zaporu.

"Doslej ste dobili že precej priložnosti, dobivali ste zelo milostne kazni. Ampak očitno to ni pomagalo. V trenutku, ko ste storili to kaznivo dejanje ste bili bistveno zmanjšano prištevni, bili ste vinjeni. Sami sebe ste privedli v stanje alkoholiziranosti, saj če ne bi pili, mislim, da tega kar ste, ne bi storili. Takšne izpade imate le, kadar ste pod vplivom alkohola," je bil oster sodnik ob izreku obsodbe Despotušiću.

On je samo vrgel stol, žena je padla sama

Nad ženo se je znesel po prepiru zaradi cigarete, ki mu je ni želela izročiti, ko se je usodega večera vrnil vinjen domov. To ga je očitno tako podžgalo, da je pograbil stol in ga z vso močjo vrgel ob tla. Takrat je prestrašena žena poskušala zbežati iz stanovanja, a jo je dohitel in začel pretepati s pestmi in udarjati zlasti v prsa in trebuh, dokler ni padla po tleh. Pri tem ji je zlomil rebri.

Kaznovani nasilnež se izgovarja, da žene pravzaprav sploh ni tepel, ker da je on "samo stol vrgel po tleh, ona pa je sama padla po tleh in si zlomila rebri."

Sodnik temu niti slučajno ni verjel. "Pokazali niste niti malo obžalovanja. Že samo izvid, ki je bil spisan po zdravniškem pregledu vaše žene pa dokazuje, da te poškodbe niti slučajno niso nastale ob nekem domnevnem padcu, kot navajate vi. Zdravnik celo dopušča možnost, da je gospa te poškodbe dobila ob padcu po stopnicah, a tudi te poškodbe bi ji lahko zadal samo nekdo drug, sama nikakor ne. Mogoče se vam bo zdelo, da vam je dosojena res visoka ali celo previsoka kazen, ampak upoštevajte, da ste bili večkrat obsojeni na pogojno kazen, v zadnjih treh letih pa so vas zaradi družinskega nasilja obravnavani sedemkrat. Vse ima svoje meje," je bil še odločen sodnik.

Ni tepel samo on?

Despotušić je poskušal svojo kazen omiliti na vse mogoče načine. Med drugim je celo sodišče prepričeval, da naj bi ga pretepena oziroma hudo poškodovana žena udarila prva in to kar s kozarcem po glavi. Prav to, trdi Despotušić, naj bi ga tako razjezilo, da je vrgel stol in takoj odšel ven. Ko se je, po nekaj kozarčkih popitega alkohola v bližnjih lokalih, vrnil domov pa žene ni našel doma, poudarja. Zato naj bi se odpravil spat, njegov počitek pa je sredi noči prekinila policija, ki ga je nenadoma prišla aretirat, on pa sploh ni vedel zakaj.

"Zelo mi je žal, da sem zaradi težav z ženo zdaj pristal na sodišču. Do vsega tega pa sploh ne bi prišlo, če bi ona pristala na moj predlog, da se že davno ločiva," se je še zagovarjal Despotušić.

 

Komentarjev 1
  • maresem 09:04 31.avgust 2014.

    No, slovenski sodnički, učiti se pojdite malo preko meje...