Slovenija
61 ogledov

Pogoste okužbe dihal ter črevesne okužbe

otrok Shutterstock
V UKC Ljubljana se število otrok, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, povečuje. Največ je otrok z bronhitisom in črevesnimi okužbami.

"Število hospitaliziranih in ambulantno pregledanih otrok se v zadnjih dveh tednih vztrajno povečuje," so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani.

"Največ otrok je napotenih na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja zaradi okužb dihal. Med ambulantno pregledanimi prevladujejo otroci z okužbami zgornjih dihal in otroci z atipično pljučnico povzročeno z Mycoplasma pneumoniae. Med hospitaliziranimi otroci pa je v tem tednu vodilni razlog sprejema akutni bronhiolitis, povzročen z RSV in črevesne okužbe. Kar nekaj otrok je sprejetih tudi zaradi klasične bakterijske pljučnice oziroma bakterijemije ali bakterijskih zapletov po prebolevanju virusnih okužb dihal," razlaga Tatjana Mrvič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Respiratorno sincicijski virus (RSV) je okužba, ki prizadene zgornja dihala. Pri otrocih, mlajših od dveh let, predvsem pa pri dojenčkih, lahko prizadene tudi spodnja dihala, v obliki bronhiolitisa ali pljučnice. Akutni bronhiolitis se običajno razvije po obolenju zgornjih dihal, ki ga spremljajo zamašen nos, kašelj, lahko tudi vročina, po nekaj dneh pa se okužba razširi na spodnja dihala.

Vsako leto v UKC sprejmemo med petsto in tisoč otrok z diagnozo akutnega bronhiolitisa, ki ga povzročijo RSV in preostali virusi. Ti otroci potrebujejo zdravlje s kisikom in ali dodajanje tekočine intravensko. Približno desetina sprejetih otrok pa potrebuje zdravljenje v intenzivni enoti in umetno predihavanje.

Težji potek bolezni je pogostejši zlasti pri zelo majhnih dojenčkih, nedonošenčkih, otrocih s kronično pljučno boleznijo, prirojeno srčno napako ali imunsko pomanjkljivostjo. Okužba z RSV je tako kot druge virusne okužbe, tudi gripa, lahko smrtna.

Kot smo že poročali, se v zadnjih mesecih pojavlja veliko atipičnih pljučnic. "Že od meseca junija obravnavamo veliko otrok z atipičnimi pljučnicami, v glavnem šolarjev – letos gre za epidemijo okužb, povzročenih z bakterijo Mycoplasma pneumoniae," pravi Mrvičeva.

Kako lahko starši ravnajo preventivno

Pomembna je dobra in redna higiena rok, omejiti je treba obiske, zlasti majhnih otrok. Odsvetujejo tudi obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi, hkrati pa se priporoča čim več gibanja na svežem zraku. Otrok se lahko vrne v vrtec, ko je popolnoma zdrav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.