Svet
17 ogledov

Pogovor s samomorilskim napadalcem Islamske države

Iraška vojska in policija spustili novinarje v bolniško sobo ranjenega bombaša samomorilca Islamske države.

V vojaški bolniškici Suleaymaniah v Iraku leži ranjen 23-letni Horr Jaffer iz Čečenije, ki je na bolniško posteljo priklenjen z lisicami. Gre namreč za samomorilskega napadalca Islamske države, ki se je pred nekaj dnevi z avtomobilom, v katerem je bil eksploziv, zaletel v skupino ljudi na eni izmed kurdskih mejnih kontrolnih točk.

Njegova bomba je le delno eksplodirala; poleg njega je poškodovala še številne ljudi, štirje so umrli. Policija je napadalca prijela in ga prepeljala v bolnišnico, kjer so ga med drugim obiskali novinarji Sky Newsa.

Priznal je, da se je Islamski državi pridružil v Siriji, kjer so umrli njegov oče, mama in še šest članov njegove družine. V Sirijo so pripotovali iz Pakistana. Kurdi verjamejo, da so bili tako njegov oče kot njegovi bratje profesionalni džihadisti, ki so potovali iz države v državo in pri tem opravljali svojo "obrt", ubijanje ljudi.

"Želim postati mučenik. Tako sem se odločil po smrti mojih družinskih članov. Ljudje, ki so me poslali, da opravim razstrelitev, mi niso povedali, kje sem, naročili so mi le, kateri gumb naj pritisnem," je povedal novinarjem.

Zatrdil je, da je Sirija polna tujih borcev iz vsega sveta in da stalno prihajajo novi. Med pogovorom so bili novinarji presenečeni, kako malo pravzaprav pozna ozadje Islamske države. Poznana mu ni bila niti namera o ustanovitvi kalifata.

Novinar Sky Newsa, ki se je z njim pogovarjal, je po pogovoru povedal, da se mu Horr zdi precej neumen fant, ki ga sicer peče vest zaradi svojega dejanja, vendar da ne more sočustvovati z njim, ker gre nenazadnje vendarle za morilca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.