Slovenija
118 ogledov

Pogreb Slavka Avsenika z državnimi in vojaškimi častmi

Slavko Avsenik Žurnal24 main
V Begunjah na Gorenjskem bo jutri zadnje slovo znanega slovenskega glasbenika Slavka Avsenika. Pričakujejo množice njegovih pristašev, zato pripravljajo poseben parkirni režim. Žalna knjiga bo odprta od 9. ure naprej.

Cerkveni in civilni pogreb Slavka Avsenika z žalno slovesnostjo bo v Begunjah na Gorenjskem potekal od 16. do predvidoma 18.30. Krsto s pokojnikom bodo na domačijo Avsenik pripeljali ob 8. uri zjutraj; najprej se bodo od velikana slovenske glasbe poslovili njegovi domači, ob 9. uri pa bo vence položila gardna enota Slovenske vojske v imenu predsednika republike, predsednika vlade in predsednika Državnega zbora. 

Po tem se bodo v žalno knjigo, ki bo pred vhodom v Muzej Avsenik, lahko vpisali tudi obiskovalci ter se do 15. ure v mimohodu poslovili od pokojnika. Ob 15.15 uri bo postavljena častna straža. Maša zadušnica se bo v cerkvi Sv. Urha začela ob 16. uri.

Govorec tudi predsednik Pahor

Po maši bo pred Avsenikovo domačijo potekala žalna svečanost, na kateri bodo govorili predsednik republike Borut Pahor, predstavnik krajevne skupnosti Begunje Sašo Gašperin, župan občine Radovljica Ciril Globočnik, predstavnik Društva slovenskih skladateljev Tomaž Habe ter pesnik in pisatelj, mag. Ivan Sivec. V imenu družine se bo od Slavka Avsenika poslovil tudi najstarejši sin, Slavko Avsenik ml.

Od pokojnega se bodo s pesmijo poslovili Ansambel Saša Avsenika, Slovenski oktet in Orkester slovenske policije. Slavko Avsenik bo pokopan z državnimi in vojaškimi častmi.

Poseben prometni režim

Na državni cesti Begunje – Tržič bo od Glasbene šole Avsenik do izvoza za Krpin cca 500 m onemogočen prevoz in zaradi varnosti ustrezno usmerjan s pomočjo občinskih redarjev in gasilcev od 8.00 do 19. ure.  Parkirne površine bodo uredili na bližnjih travnikih in parkirnih mestih pred Elanom.

Avtobusom bo omogočen dovoz do Elanove tovarne, kjer bodo odložili potnike in odpeljali avtobus na ustrezno mesto. Tistim, ki se nameravate udeležiti pogreba, svetujejo, da od doma odidete pravočasno in da ste na prizorišču pred Avsenikovo domačijo vsaj dve uri pred začetkom svečanosti. Zaradi visokih poletnih temperature imejte s seboj vodo, čeprav bodo skušali osnovno oskrbo z vodo urediti na vseh parkirnih površinah tudi organizatorji. 

PREBERITE TUDI: 

Komentarjev 4
  • kurt 19:39 06.julij 2015.

    Če kdo, potem si je g. Slavko Avsenik zaslužil takšen pogreb.Ostal bo svetovna legenda.

  • kocka55 18:21 06.julij 2015.

    Slavko hvala ti, kar si naredil za Slovenijo, za ljudi, kateri smo te imeli radi.in za vse Slovence ,ki so do sedaj živeli in še naprej. Prvi velikan Slovenije žal ni živel v pravem času ko je vladala mafija in ...prikaži več diktatura. Sedaj šele po smrti , z državnimi in vojaškimi častmi, sramota za Slovensko in Jugoslovansko politiko. Upam da ne bodo prisotni te gnide leve in desne.

  • ginko 18:14 06.julij 2015.

    Slavko hvala ti, kar si naredil za Slovenijo, za ljudi, kateri smo te imeli radi. Ostal boš v naših srcih. Počivaj v miru, v tvoji ljubljeni slovenski zemlji, ob zvenu čudovite tvoje skladbe " Kadar bom vandral " - zadnjič v življenju !