Šport
13 ogledov

''Pogreb svetovne atletike''

vitalij mutko EPA
Rusi so z razočaranjem in ogorčenjem sprejeli odločitev Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport v Lozani (Cas), ki je zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov glede udeležbe na OI v Riu de Janeiru.

Ena najboljših atletinj vseh časov Jelena Isinbajeva, ki je bila pred dvema dnevoma tudi sama na zaslišanju v Lozani, je medtem že sporočila, da pomeni odločitev arbitraže "pogreb za svetovno atletiko".

Štiriintridesetletna Isinbajeva, ki se na tekmovanja vrača po porodu, je bila prva tekmovalka na svetu, ki je v skoku s palico preskočila pet metrov in uje nameravala v Riu na svojih petih in zadnjih OI še tretjič osvojiti zlato olimpijsko medaljo.

"Odločitev Casa je nezaslišana, brez primere in ponižuje šport. Mednarodna atletska zveza (IAAF), ki je prepovedala nastope našim atletom, je prežeta s korupcijo in ne znam si pojasniti, zakaj v vseh teh letih ni sprožila preiskav. Vsaj etična komisija IAAF in mednarodni olimpijski komite bi morala to storiti," je menil ruski minister za šport Vitalij Mutko. Napovedal je, da bodo v Rusiji preučili potrebne korake in da stvari ne bodo ostale take, kot so sedaj, ter dodal: "To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje."

Razsodba nepravična?

"Mislimo, da je težko sprejeti princip kolektivne krivde. Govorimo o atletinjah in atletih, ki so se trdo in dolgo pripravljali na OI in nimajo nič z dopingom, z obtožbami in špekulacijami, in ki so jih stalno testirale tudi tuje proptidopinške organizacije," se je na odločitev Casa odzval tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

Svetovna protidopinška agencija Wada je 18. julija v svojem poročilu ugotavlja sistematsko kršitev dopinških pravil v Rusiji in pomoč države pri tem početju, na kar se je tedaj odzval tudi ruski politični vrh. Predsednik Vladimir Putin je dejal, da bodo vse, ki jih poročilo bremeni sodelovanja, med lastno preiskavo suspendirali.

"Uradniki, ki so bili v poročilih omenjeni kot neposredni izvajalci tega početja, bodo suspendirani. Suspenz bo trajal, dokler preiskava ne bo končana," je napovedal ruski predsednik Vladimir Putin v uradni izjavi in od Wade zahteval podrobnejše in z dokazi podprte izsledke preiskave.

Že v ponedeljek je predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev odpustil Mutkovega pomočnika Jurija Nagornika, dan pozneje pa je Mutko je suspendiral svojo svetovalko Natalijo Šelanovo, pomočnico direktorja, odgovorno za pripravo športnikov v reprezentanci Irino Rodionovo, pomočnika direktorja raziskovalnega oddelka Abaka Abaljana in in sodelavca v športnem ministrstvu Alekseja Velikodnija, sam pa je po odločitvi Kremlja ostal na položaju ministra.

Mok bo odločal v nedeljo

Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo o udeležbi ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru odločal v nedeljo, 24. julija, ko bo na konferenci o tem odločal izvršni odbor.

Mok je v svojem poročilu zapisal, da bodo pri odločanju upoštevali tudi današnjo odločitev Casa. "Podrobno bomo preučili in analizirali odločitev Casa," so dodali v Moku.

Jelena Isinbajeva (levo) | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.