Slovenija
25 ogledov

Pohiteli, čeprav ni bilo treba

Ljubljana Saša Despot
Nepremičninski davek. Zadnje dni leta gneča za spremembe stalnega bivališča.

Gneča. Na Upravni enoti (UE) Ljubljana so imeli pred iztekom minulega leta za okoli sto odstotkov več strank na dan kot sicer, ki so v večini spreminjale naslov stalnega prebivališča. “Samo na oddelku za javni red, kjer stranke podajajo vloge za izdajo osebnega dokumenta, spremembo prebivališča in izdajo potrdila iz uradne evidence, je bilo povprečno več kot 600 strank na dan. Pred tem obdobjem pa je ta oddelek obiskalo približno od 300 do 350 strank na dan,” so pojasnili na UE Ljubljana.

Podobno je bilo v Mariboru, Novem mestu in Kopru. Tam so povedali, da so naslov stalnega prebivališča spreminjali “večinoma lastniki nepremičnin, ki so se prijavljali v nepremičnino, ki jo imajo v lasti”. V Mariboru so zato na okencih, kjer se urejata prijava in odjava stalnega prebivališča ter se izdajajo osebni dokumenti, celo povečali število delovnih mest. Povečano število strank so zaznali tudi v Piranu.

Mudi se, a ne tako zelo

Ali so lastniki nepremičnin svoje stalno prebivališče spreminjali zaradi zakona o davku na nepremičnine, na upravnih enotah ne morejo zagotovo potrditi, saj razloga za spremembo uradno ne zbirajo. Zakon je sicer res začel veljati 1. januarja, vendar je presečni datum za podatke, ki bodo podlaga za obdavčitev, 1. april. Vsi lastniki imajo tako še tri mesece časa za spremembo podatkov o nepremičnini, med drugim tudi za urejanje stalnega prebivališča in osebne služnosti. Skrajni rok za (elektronsko) prijavo najema pa je 1. marec.

1. FEBRUAR
Do 1. februarja bo Geodetska uprava RS lastnikom nepremičnin poslala obvestilo s podatki o nepremičnini in informativni izračun davka.

1. APRIL
Letos, v prvem letu uvedbe davka na nepremičnine, se bo obdavčitev izvedla glede na podatke, ki bodo v evidencah na dan 1. april.

31. MAJ
Davčna uprava RS bo do 31. maja z navadno pošto vsem lastnikom nepremičnin poslala davčno odločbo.

30. JUNIJ
Konec junija bo rok za plačilo prvega obroka davka oziroma davka v celoti, če bo ta nižji od 50 evrov (za podjetja do 500 evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.