Vizita za živali > Novice
57 ogledov

Pojedo več žuželk, kot ljudje mesa

Pajek in miš Facebook
Neverjetno, kako so nenasitni.

Ljudje po svetu na leto pojedo približno 400 milijonov ton mesa in rib, kar se morda sliši veliko, a pajki celega sveta zmorejo še več. Gomazeča bitja s štirimi pari nog na leto pojedo od 400 do 800 milijonov ton pretežno žuželk, so preračunali znanstveniki iz Nemčije, Švedske in Švice.

Znanstveniki so svoje ugotovitve objavili v znanstveni reviji The Science of Nature. Kot so še preračunali, kiti na leto pojedo od 280 do 500 milijonov ton živeža, morske ptice pa 70 milijonov ton rib in morskih sadežev.

Znanstveniki so pri svoji raziskavi uporabil podatke iz 65 predhodnih raziskav in lastnih opazovanj. Njihove ugotovitve predvsem osvetljujejo vlogo pajkov kot plenilskih živali v naravi. Pajki predvsem v gozdovih in ledinah, kjer živi večina pajkov, zatirajo škodljiv mrčes.

Hkrati so pajki pomembni tudi kot plen drugih živali. "Med 8000 in 10.000 plenilcev in parazitov se prehranjuje izključno s pajki," je pojasnil Matin Nyffeller in univerze v Baslu. Kosmati členonožci se znajdejo tudi na jedilniku od 3000 do 5000 različnih vrst ptic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.