Šport > Nogomet
24 ogledov

1950 razlogov za strah: "Včasih ti poraz pokaže pot"

Neymar Scolari Hulk David Luiz Brazilija Urugvaj polfinale pokal konfederacij Be
1/11
Reuters
Brazilci so pripravljeni za maščevanje. 63 let po šokantnem porazu proti Urugvaju na domačem svetovnem prvenstvu je čas za novo snidenje s sosedi na domačih tleh.

Še vedno rekordnih 200 tisoč gledalcev je 16. julija 1950 z zlomljenimi srci zapuščalo legendarno Maracano. Urugvaj je pripravil eno od največjih presenečenj v zgodovini svetovnih prvenstev in na odločilni tekmi (takratni sistem tekmovanja je bil ligaški) premagal Brazilijo za naslov svetovnih prvakov.

Vse od takrat so obračuni male in velike sosede nekaj posebnega, usoda pa bo stara rivala spet družila na današnji polfinalni tekmi v Belo Horizonteju.

Scolari ne bo menjal

"Izvrstno, da je Brazilija favorit. Favoriti so nekoč že bili, pa smo jih vseeno premagali," je domačine pred tekmo zbodel urugvajski kapetan Diego Lugano. Aktualni južnoameriški prvaki so, potem ko jih je na prvi tekmi skupinskega dela nadigrala Španija, slavili dvakrat zapored in se na račun Nigerije uvrstili v polfinale.

Še vedno stoodstotni Brazilci uživajo v pridobljenem zaupanju domače javnosti. Izvrstne predstave zvezdnika Neymarja in drugih članov "verdeamarelhe" so sprostile tudi Luiza Felipeja Scolarija.

Selektor, ki je bil pred začetkom turnirja na udaru kritik, se je dan pred tekmo več kot uro sproščeno pogovarjal z novinarji v preddverju hotela. "Če ne bo presenečenj, bo igrala ista ekipa," je na enako enajsterico kot na zadnji tekmi proti Italiji, ko je moral zamenjati poškodovana Paulinha in Davida Luiza, namignil Scolari.

Govoril tudi o učinkih poraza

Pred ponovnim snidenjem z aktualnimi južnoameriškimi prvaki je bil Scolari kljub vsemu zelo previden in začel govoriti celo o pozitivnih posledicah, ki bi jih za Brazilijo prinesel morebitni poraz.

"Vsi porazi imajo učinek, prinesejo tudi ponovni premislek," je na novinarski konferenci dejal Scolari. "Včasih je zmaga jasnejša, poraz pa ti lahko pokaže pot. 'Maracanazo' (poraz proti Urugvaju leta 1950, op. a.) ne bo vplival."

"Dobro jih poznam in morali bomo igrati previdno. Odloči lahko najmanjša podrobnost," pa je rojake opozoril brazilski vratar Júlio César.

Pokal konfederacij, polfinale (Belo Horizonte, stadion Mineirão):

Sreda ob 21.00:
Brazilija − Urugvaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.