Šport > Nogomet
66 ogledov

Portugalcem točka, Čilencem vse tri

Mehika Portugalska EPA
Na prvi tekmi nedeljskega sporeda Pokala konfederacij sta se Portugalska in Mehika razšli z remijem, Čile pa je v večernem obračunu ugnal Kamerun.

V taboru evropskih prvakov Portugalcev so pred tekmo z Mehičani previdno opozarjali, da se nimajo za favorite tekmovanja, pa čeprav jim vsaj zvezdniški status prve ekipe ogrevalnega tekmovanja pred SP 2018 zaradi Cristana Ronalda ne more uiti. 

Danes se je pokazalo, da previdnost vendarle ni bila odveč, trdoživi in borbeni Mehičani so, potem ko je kazalo, da so tekmo izgubili v zadnjih minutah, poskrbeli za hladen tuš in prišli do velike točke (2:2). V prvi tekmi te skupine je v soboto v Sankt Peterburgu Rusija premagala Novo Zelandijo (2:0).

Tekma se je začela z minuto molka v spomin na žrtve tragičnega dogajanja na Portugalskem, kjer je na desetine ljudi izgubilo življenje v gozdnem požaru.

Na terenu so nato evropski prvaki pritisnili in v uvodu prevladovali. Potem pa so poskrbeli tudi za vpis v zgodovino, saj so sodniki prvič na tekmi posegli po videoanalizi in po ogledu posnetkov tudi razveljavili zadetek. Za Portugalsko je sicer zadel Nani v 21. minuti, toda sodnik Néstor Pitana je pokazal, da bo potreben ogled posnetka. Ta je pokazal, da je bilo v akciji, ki jo je začel Ronaldo, več Portugalcev v prepovedanem položaju. Ves postopek, ki je nekoliko spominjal na dogajanje na hokejskih tekmah, je z odločitvijo v tehnični sobi in sporočilom sodniku po radijski zvezi, trajal dobro minuto.

Nič pa nato ni bilo narobe pri naslednjem golu Portugalske, Ronaldo se je navidez zapletel po prodoru na levi strani, vendar je z natančno podajo na drugi strani kazenskega prostora našel povsem osamljenega Ricarda Quaresmo, ki mu ni bilo težko matirati vratarja Guillerma Ochoe. Isti igralec je imel v 40. minuti še eno lepo priložnost, ki pa je ostala neizkoriščena. A odgovor Mehike je bil hiter. Še pred koncem prvega polčasa je po lepi mehiški akciji po podaji Carlosa Vele z glavo natančno zadel Javier Hernández.

Ritem drugega polčasa je bil precej počasnejši, dolgo je kazalo, da se bosta ekipi - Portugalci so na tem tekmovanju prvič, Mehičani pa že sedmič - zadovoljili z neodločenim izidom. V 86. minuti je nato Portugalska izpeljala novo akcijo za zadetek, strelec je bil Cédric Soares. Sodnik se je spet odločil za ogled posnetka, ki je pokazal, da je bilo vse v redu, Portugalsko pa je le še nekaj minut ločilo od zmage.

Toda odločni Mehičani so v eni zadnjih akcij na tekmi še enkrat izenačili. Po podaji s kota je bil na pravem mestu Héctor Moreno in žogo z glavo poslal v mrežo Ruija Patricia.

Skomina jezil Čilence

Damir Skomina Čile Kamerun | Avtor: EPA EPA

V večernem dvoboju skupine A v Moskvi sta se pomerila južnoameriški in afriški prvak. Kljub terenski premoči je Čile šele ob koncu dvoboja prišel do zmage in pričakovanih treh točk proti Kamerunu (2:0).

Čile je začel zelo ostro in napadalno. Vratar Kameruna Fabrice Ondoa je imel že v prvi minuti srečo, ko je po strelu Eduarda Vargasa žoga zadela okvir gola. Pozneje se je pritisk Čila umiril, vseeno pa so Afričani potrebovali dolgo časa, da so vzpostavili ravnotežje. Ko so ga, pa so bili nevarni tudi sami - najbolj po akciji Vincenta Aboubakarja, ko je vratar Johnny Herrera žogi s težavo preprečil pot v mrežo.

Ob koncu polčasa je spet udarila tehnika; potem ko so Čilenci že v sodnikovem dodatku zadeli in se je Vargas že veselil vodilnega gola, je glavni sodnik Slovenec Damir Skomina pokazal, da je bilo veselje prehitro, saj je videoposnetek pokazal nedovoljeni položaj strelca. Gol so razveljavili in ekipi sta tudi drugi polčas začeli z izidom 0:0.

Po uri je v igro vstopil tudi drugi zvezdnik Čila ob Arturu Vidalu Alexis Sánchez, a dolgo je kazalo, da kljub terenski premoči Čile ne bo dosegel gola. Vse pa se je spremenilo ob koncu dvoboja. Za Kamerun je bilo usodnih zadnjih deset minut, najprej sta lepo akcijo sestavila prav Sanchez in strelec Vidal. 

Že v prvi minuti sodnikovega dodatka pa je bila po pravi zmedi pred golom Kameruna, ko so čilski nogometaši že preigrali vratarja, pa potem žogo spravili v mrežo v drugem poskusu, spet v glavni vlogi videokamera. Skomina je spet zahteval analizo in ta je pokazala, da je bil drugi čilski gol v drugem polčasu dosežen po pravilih, tako da je potem obveljal končni izid 2:0.

Pokal konfederacij, 1. kolo:

SKUPINA A:
Portugalska - Mehika 2:2 (1:1)
Quaresma 34., Soares 86.; Hernández 42., Moreno 91.

Rusija - Nova Zelandija 2:0 (1:0)
Boxall 31./ag, Smolov 69.

LESTVICA:
1. Rusija 3 točke
2. Mehika 1  
  . Portugalska 1
4. Nova Zelandija 0

 

SKUPINA B:
Kamerun - Čile 0:2 (0:0)
Vidal 81., Vargas 92.

Ponedeljek:
Avstralija - Nemčija

LESTVICA:
1. Čile 3 točke
2. Avstralija - 
  . Nemčija -
4. Kamerun 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.