Šport > Nogomet
21 ogledov

Španija v polfinalu; Urugvaj blestel

(Španija - Nigerija)
1/23
Reuters
Španska nogometna reprezentanca je v tretji tekmi Pokala konfederacij premagala Nigerijo (3:0) in se uvrstila v polfinale. Urugvaj je z 8:0 ponižal Tahiti in se prav tako prebil med najboljše štiri.

Španski selektor Vicente Del bosque je na igrišče poslal istih deset nogometašev, ki so začeli tekmo proti Urugvaju, v vratih pa je redko priložnost za reprezentanco dobil Victor Valdés. Edini nogometaš, ki je začel vse tri tekme, je bil branilec Real Madrida Sergio Ramos.

Alba prevzel pobudo

Aktualni svetovni prvaki so v prvi minuti zapretili s kombinacijo Cesca Fábregasa in Andrésa Inieste, na drugi strani pa je kot iztržil Ahmed Musa. Prve minute je zaznamovala napadalna igra obeh ekip, ki jo je bolje vnovčila Španija. Po izmenjavi med Sergiom Busquetsom, Fábregasom in Iniesto je po levi odtekel Jordi Alba in po podaji s približno sedmih metrov zadel za prvo vodstvo na tekmi. Španci so nato zagospodarili na igrišču, v obrambi pa se je z dobrim posredovanjem izkazal Kenneth Omeruo. Slednji je moral zaradi poškodbe, ki jo je staknil v 12. minuti, zapustiti igrišče, zamenjal pa je Azubuike Egwuekwe. Za Nigerijo sta poskušala John Obi Mikel in Joseph Akpala, v 20. minuti pa se je po nizkem strelu Sundayja Mbaja izkazal Valdés.

Soldado nemočen v ''ena na ena''

Slabih deset minut kasneje bi Španci lahko povišali na 2:0, ko se je ''ofsajd'' zanki izognil Roberto Soldado in po podaji Ramosa v dvoboju ena na ena izgubil proti Nigerijskemu vratarju. Isti nogometaš je nekaj minut kasneje spet lepo odtekel, a ponovno nastreljal Vincenta Enyeamaja. Nigerijci pa se niso predajali in Valdés je imel veliko dela, da je zaustavil poskus Akpale. Nato je zagrozil še Brown Ideye, vendar je njegov strel blokiral Gerard Piqué. V 35. minuti je z močnim strelom poskusil Soldado in še tretjič izgubil interni dvoboj z Enyeamajom. Dobrih pet minut kasneje je Fábregas odtekel po odlični podaji Inieste, vendar uspel zadeti le prečko.

Torres spet tisti pravi

(Španija - Nigerija) | Avtor: Reuters Reuters
Drugi polčas se ni najboljše začel za Akpalo, ki je izgubil besedni dvoboj z delilcem pravice in žoga je pripadla Špancem. V 51. minuti je svoje izjemne nogometne sposobnosti pokazal Iniesta, ki je začel hiter napad španije, v katerega sta se vključila Alba in Pedro. Nigerijci so se uspeli ubraniti in tri minute kasneje zapravili ogromno priložnost za izenačenje. Musa je s predložkom presenetil Valdésa, v prazno mrežo pa žoge ni uspel potisniti Ideye. Fábregas je sugeriral španski klopi, da ima težave s poškodbo, zato ga je Del Bosque takoj potegnil na klop. V 62. minuti je peti zadetek na turnirju dosegel Fernando Torres. Predložek v kazenski prostor Nigerije je priskrbel Pedro, nogometaš Chelseaja pa je z glavo zadel iz neposredne bližine.

Alba dodal piko na i

V 72. minuti se je v prepovedanem položaju znašel Uwa Elderson Echiéjilé, na drugi strani pa je Torresa razorožil Godfrey Oboabona. Mikel je kmalu zatem pobegnil dvema španskima branilcema, nato pa naletel na Pedra. Minuto pred koncem rednega dela so Nigerijci od kota do prejetega zadetka prešli v 20 sekundah, ko je z Albo z dolgo podajo zaposlil Villa, branilec pa je dosegel še drugi gol na tekmi.

Urugvaj s petardo nad Tahiti

Urugvaj je rutinirano opravil s Tahitijem, ki mu je mrežo zatresel kar osemkrat, in se uvrstil v polfinale. Obstreljevanje in prestreljevanje vratarja Tahitija se je začelo v drugi minuti, ko je prvi zadel Abel Hernandez. Nogometaš Palerma se je nato med strelce vpisal še v 24., 45. in 67. minuti, vmes pa je k povišanju vodstva pripomogel še Diego Pérez.

V začetku drugega polčasa je v kazenskem prostoru Tahitija padel Matias Aguirregaray, vendar je Andres Scotti enajstmetrovko zastreljal. Na 5:0 je povišal Nicolas Lodeiro, z dvema goloma v zaključnih minutah pa je rezultat oplemenitil Luis Suárez.

Pokal konfederacij, 3. kolo:

Skupina B

Nigerija : Španija 0:3 (0:1)
Alba (3, 88), Torres (62)

Urugvaj : Tahiti 8:0 (3:0)
Hernandez (2, 24, 45, 67/11m), Pérez (27), Lodeiro (61), Suárez (82, 90)

 

 

 

 

 

 

Skupina A

Italija : Brazilija 2:4 (0:1)
Giaccherini (51), Chiellini (71); Dante (45+2), Neymar (55), Fred (66, 89)

Japonska : Mehika 1:2 (0:0)
Okazaki (86); Hernández (54, 66)

Komentarjev 3
  • Ronald Reagan 07:53 24.junij 2013.

    Sploh ne ve kaj pomeni petarda...ijooojjjsicer pa je to že skoraj granata, hehe...

  • mihatirs 07:47 24.junij 2013.

    Enako sem ga jz hotu vprašat! :) jaoo, kakšni ljudlje to pišejo članke o športu, ki so ga 3x v življenju igral s prjatli!

  • bla_blabla 23:43 23.junij 2013.

    Ž. J. ti ves kaj pomeni izraz "petarda" v nogometu?