Vizita za živali > Festival
68 ogledov

Pokazali nam bodo, da so to prijazne živali

Aleš Abram Anže Petkovšek
Člani društva Bioexo nas bodo poučili o negi in potrebah eksotičnih živali ter nas seznanili z nekaterimi najbolj priljubljenimi eksotičnimi živalicami pri nas.

Tudi letos bodo naš Sejem za ljubitelje živali obiskali simpatični članii Društva za ljubitelje eksotičnih živali Bioexo in nam pokazali, da so to živali, ki pa potrebujejo primerno nego in terarij. 

Med njimi boste lahko videli ptičjega pajka po imenu Rozi. "Sicer strupena kosmata pajkovka, ki bo varno zaprta v steklenem terariju, obiskovalci pa bodo lahko naše člane vprašali vse, kar jih zanima glede Rozi ali ostalih ptičjih pajkov," nam je pojasnil eden od ustanovnih članov društva Aleš Abram.

Predstavili nam bodo tudi bradate agame, ki so po Alešovih besedah najprijaznejši kuščarji, ki izhajajo iz Avstralije in so pri Slovencih vse bolj priljubljeni. Videli boste tako mladičke kot odrasle rdečerepe udave: "To so nestrupene kače, ki so zaradi svoje velikosti in prijetnega temperamenta tudi pri nas vse bolj zaželeni."

"Tam bo tudi indijski piton. Velikan med kačami, ki pa je zelo prijazen, kar bodo ljudje lahko videli tudi v živo," pojasnjuje Aleš in obljublja še nekaj eksotičnih živali, "ki pa naj ostanejo skrivnost."

Tudi plišaste kače 

“Najpogumnejši obiskovalci se bodo lahko fotografirali z velikim pitonom, ostali pa morda kupili kakšno plišasto kačo, oziroma spoznali rejce teh posebnih živali in se morda odločili za skrbništvo katere nove živali,” pravi Aleš.

Društvo za ljubitelje eksotičnih živali Bioexo deluje že več kot deset let. “V tem času smo naredili opazno razliko pri ljudeh, ki so se bali naših živali ter večkrat letno omogočili vsem, da jih pridejo pogledat na katero od naših večjih ali manjših razstav,” nam je povedal. Njihova velika želja je, da bi to delali tudi v prihodnje in “da bi ljudem še bolj približali te posebne in čudovite živali, ter da bi pri ljudeh, ki imajo predsodke, te tudi odpravili.”

Od vsega začetka delovanja društva so se pretežno posvečali otrokom in pri njih naredili veliko delavnic eksotičnih živali. Tako so po Alešovih besedah številnim otrokom pomagali spoznati, da na primer kače res ni treba ubiti, če jo vidimo v naravi, ker je tam z razlogom in jo narava potrebuje. “Poudarjamo, da je strah pred temi živalmi privzgojen in ni prirojen, zato smo veseli tudi, ko lahko pomagamo odrasli osebi pri odpravi fobije. Vsekakor pa je to naše poslanstvo ki ga bomo z največjim veseljem opravljali tudi v prihodnje,” je zaključil.

anja.scuka@zurnal24.si