Slovenija
42 ogledov

Na pregled osem let po smrti

Napotnica Boštjan Tacol
Šlamparija. Osem let po smrti je bolnica iz UKC Maribor “dobila” napotnico za magnetno resonanco hrbtenice. Zdravnik: administracija “ne štima”. Ukrep. Član sveta zavoda in varuh pacientovih pravic za notranji nadzor. UKC: takšni primeri so zelo redki.

“To je skrajno neodgovorno. Mama je pokojna že osem let,” pravi Anton Brecl. Prejšnji teden je namreč na svoj naslov prejel napotnico za magnetno resonanco hrbtenice svoje mame, ki je umrla leta 2004. “Ko sem poklical v UKC Maribor, so si me po telefonu podajale sestre z različnih oddelkov, odgovora, kako se je lahko kaj takega zgodilo, pa nisem dobil,” pravi Brecl in dodaja, da so ga poklicali šele v sredo, ko smo z Žurnala24 nanje naslovili vprašanja glede omenjenega primera. Pojasnjuje, da je pokojna mama imela težave s hrbtenico, napotena je bila k specialistu, zakaj takrat ni dobila napotnice za magnetno resonanco, pa ne ve.

Primeri so redki

Ker UKC Mariboru nismo želeli razkriti identitete pokojne bolnice in njenih podatkov, so nam med drugim odgovorili: “V prihodnje bi prosila, da nas v primeru konkretnih situacij, kot je omenjena, obvestite o vseh potrebnih podatkih, da lahko raziščemo resničnost vaše zgodbe. Verjetno si ne želite objavljati nepreverjenih zgodb.” Sicer pa so odgovorili, da so zelo pazljivi, da se kaj takega, kot je primer našega bralca, ne bi zgodilo. “Omenjeni primeri so zelo redki,” je pojasnila Špela Pavlin iz UKC Maribor. To nam je potrdil tudi eden izmed specialistov, ki je zaposlen v UKC Maribor, in dodal, da administracija v njihovem zavodu kljub temu nekoliko “šepa”.

Prosnik: notranji nadzor

Nad vsem skupaj je zgrožen France Prosnik, varuh bolnikovih pravic v Mariboru. “Nimam besed,” pravi in dodaja, da se je v svoji karieri varuha velikokrat srečal z najrazličnejšimi administrativnimi zapleti v UKC Maribor, vendar takšnega primera še ni obravnaval. “Glede na vse skupaj bi morala strokovna direktorica odrediti notranji nadzor, ki bi razjasnil, kako je prišlo do tako občutljive napake,” dodaja.

S tem se strinja tudi Lojze Grobelnik, član Sveta zavoda UKC Maribor. “Na naslednji seji bom zastavil vprašanje, kako je lahko prišlo do takšne hude napake,” je dodal Grobelnik. Za komentar smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, vendar nam odgovora zaradi odsotnosti pristojne osebe niso mogli posredovati. So nam pa pojasnili, da gre najbrž za napako v ambulantni obravnavi. Torej ne gre za tako dolge čakalne dobe. V UKC Maribor imajo po podatkih inštituta za varovanje zdravja čakalno dobo za redno izvedbo magnetne resonance skeleta 180 dni. Tako dolgo čakajo na tak pregled le še v Splošni bolnišnici Celje, medtem ko čakajo pacienti v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec le okoli 21 dni.

Komentarjev 5
  • vicvic 19:09 21.september 2012.

    Tudi mene so poklicali ta teden po telefonu in iskaliosebo kateera nam je tudi že pokojna od leta 2004.Ker je bil pogovor takoj prekinjen, sedaj po št.nedosegljiva, tudi prav ne vem za kaj bi jo radiimeli k tel.pogovoru.

  • mph 18:51 21.september 2012.

    Vsekakor predvidevam, da v svoji karieri nisi nikoli naredila nobene napake, to se pač dogaja samo drugim. Iz vsake muhe naredijo radi ljudje slona. Pa ne, da sicer nimam tudi sam takšnih in drugačnih slabih izkušenj, jih pa imam tudi ...prikaži več veliko dobrih. Ampak je tako, da lahko nekdo naredi 100 operacij nadpovprečno dobro, ko pa se ena sama (statistično čisto sprejemljiva9 vsaj malce ne izteče dobro, pa je potrebno takoj naredit celo paniko. Taka je očitno človeška narava.

  • primorka 16:22 21.september 2012.

    Ne bi se strinjala z vami. Samo tako pridejo napake do "živega."