Slovenija
42 ogledov

Takšno medgeneracijsko solidarnost si nekam zataknite

škisova tržnica Saša Despot
Mlade, ki so lahko srečni, če dobijo prekerno službo in komaj privarčujejo za pivo, bi država rada prepričala, da morajo začeti razmišljati o starosti. Njeno sporočilo je v grobem takšno: Ko boste stari, za vas ne bomo mogli skrbeti.

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V četrtek popoldne sem z otrokoma in boljšo polovico šel za nekaj uric na Škisovo tržnico. Že ko sem bil sam študent, je dogodek slovel kot ena boljših zabav.

Eden od sponzorjev je bila tokrat banka, ki je mlade z odra novačila, naj pridejo k njim, ker imajo tam vse storitve čisto zastonj in da lahko že danes začnejo varčevati za stara leta. Ob tem sem ujel pogovor skupine mladeničev in mladenk, ki so se ob tem le nasmehnili, češ, kakšno varčevanje, komaj napraskamo za pivo.

In ko sem začel v mislih primerjati moje študentske dni z današnjimi, sem ugotovil, da se mi mladi kar malce smilijo.

Država je socialni mir med njimi dolgo časa kupovala. Z ugodnim študentskim delom, pa tako, da jim je študij – in s tem vse bonitete, ki pritičejo (boni, mestni prevoz, študentski domovi, …) – podaljšala za eno leto, itd. Praktično nič pa ni naredila, da bi jim olajšala vstop na trg dela, ali priskočila na pomoč, ko gre za reševanje stanovanjskega problema.

Če se komu po koncu študija slučajno nasmehne služba, je ta skoraj gotovo prekerna – njihov prihodek ni stalen, večini ne teče delovna doba, plačani prispevki so loterija.

Da bi jim banka – tudi tista, pri kateri so vse storitve za študente zastonj – dala kredit za nekaj kvadratov, s katerimi bi se osamosvojili, je znanstvena fantastika. Se pri teh cenah nepremičnin sploh kdo čudi, da mladina pri starših živi do 30. leta? Pa saj bolje, da o prihodnosti ne razmišljajo …

Ne le mladi, stanovanja si brez mecenov in kreditne zanke okoli vratu za vsaj 20 let ne morejo privoščiti niti tisti malce starejši pripadniki srednjega sloja, ki bi morali biti gonilo razvoja neke države.

Na drugem koncu palice slaba banka sedi na arzenalu stanovanj, za katerega je že povedala, da ga bo prodajala zelo počasi, ker bi lahko ob poplavi na trgu, cene nepremičnin preveč padle. Narobe svet!

Država mladim: Če ne boste varčevali, na stara leta ne boste imeli nič

In ker pokojninski sistem hira, je država pripravila Belo knjigo s smernicami za novo pokojninsko reformo. Njena vsebina je, kakopak, zelo črnogleda. Da bodo kriteriji za upokojevanje iz leta v leto ostrejši, je bilo pričakovati. A vsem rezom navkljub, denarja za pokojnine iz državne blagajne čez nekaj desetletij ne bo dovolj, da bi vsi upokojenci z njim lahko preživeli.

Država zato želi mlade spodbuditi, da začnejo za pokojnino dodatno varčevati. Denarja iz državne blagajne čez 50 let za pokojnine pač ne bo dovolj. Spoštovani ministri, še za pivo komaj napraskajo …

Na drugi strani gledajo starše, ki so se upokojevali pri 55 letih, nekateri še prej, imajo redne in izredne uskladitve pokojnin, službo so dobili takoj po končanem šolanju, do stanovanja so prišli zastonj ali za drobiž, če pa so slučajno imeli kredit, je ta sredi 80. let prejšnjega stoletja zaradi hiperinflacije izpuhtel.

Seveda ne gre posploševati. Med upokojenci je cel kup takšnih, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec. Pa vendar, se čudite, da mladi v ta sistem ne zaupajo? Če bi jih kdo o njem vprašal, bi bil odgovor nekaj takšnega: "Takšno medgeneracijsko solidarnost si lahko, dragi gospodje, zataknete tja kamor sonce nikoli ne posije."

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • JT_Thomas 08:40 10.maj 2016.

    Ni edina država. Grčija je veliko bolj razvpita. Kar se pa dogaja mladim, je pa navadna svinjarija. Ko sem jaz pred 20 leti vzstopal na trg dela se je to vedelo, naredilo pa se ni NIČ!

  • francelj 10:33 08.maj 2016.

    Dokler ni tisti debil od Drnovška (predsednika predsedstva SFRJ) zmanjšal pokojninskega prispevka delodajalcev za polovico (z 19 % na 8,85 %), se je pokojninski sistem kopal v denarju. Od takrat naprej parazitira državni proračun in je ves čas na robu ...prikaži več neizplačevanja pokojnin. Čemu neki ne uvedejo nazaj prejšnjega stanja?

  • sprehajalec 23:53 06.maj 2016.

    Nisem od včeraj Leon, pokojnini sta dveh sort. Tista po 20 let delovne dobe pod Drnovškom, revalorizirana z Jugo dinarjem Dem : Dinar 1:1. Takih je pretežni del, poznam jih, socialistična elita z dobrimi zvezami pa čez 1k penzije. Če ...prikaži več ne sami pa po možu. Poznam rekord 38 let stara tajnica, v benificiranem sektorju. Sedaj pa prihaja nova, polna delovna doba, majhna penzija. O tem govorim. Ker pa socialna država očitno toliko pobere, pa za našo generacijo penzije sploh ne bodo ostale oziroma niso predvidene.