Svet
9 ogledov

Pokol v ukrajinskem mestu

Vojna v Ukrajini EPA
V pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj 27 ljudi, potem ko so rakete zadele stanovanjski predel.

Po navedbah mestnih oblasti so rakete tipa grad zadele tržnico v vzhodnem delu mesta blizu cest, ki so jih v zadnjih dneh napadli proruski separatisti.

Napad naj bi poleg mrtvih terjal še več kot 90 ranjenih. Skozi Mariupol, ki ima skoraj pol milijona prebivalcev, teče pomembna avtocesta, ki povezuje območja pod nadzorom upornikov na vzhodu in polotok Krim, ki si ga je lani priključila Rusija.

Vodja proruskih separatistov Aleksander Saharčenko je ob tem danes sporočili, da so proruski separatisti danes sprožili veliko ofenzivo proti strateško pomembnemu Mariupolu, ki leži na poti med danes de facto ruskim polotokom in"osvobojenimi" ozemlji na vzhodu Ukrajine. Na raketni napad na mesto s številnimi smrtnimi žrtvami pa se ni odzval.

Ukrajinska vojska in proruski separatisti krivdo za napad pripisujejo drug drugemu. Ob tem je ukrajinski obrambni minister dejal, da je ukrajinska vojska odgovorila na napad upornikov.

Separatisti gredo sedaj do konca

Silovita ofenziva separatistov na to pristanišče avgusta lani je vodila v srdite spopade, v katerih je Kijev odbil napad, a za veliko ceno, ki je ukrajinskega predsednika Petra Porošenka spodbudila, da je septembra pristal na prekinitev ognja, ki pa se je sedaj praktično nihče ne drži, saj je od podpisa dogovora 5. septembra v nasilju umrlo več kot 1500 ljudi.

Poleg tega so separatisti v petek dokončno zavrnili dogovor in obljubili, da bodo nadaljevali kampanjo za prevzem nadzora nad jugovzhodnimi predeli države, ki so trenutno še v rokah ukrajinskih oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.