Svet
30 ogledov

Po maši pokošen "najnevarnejši" človek v Zagrebu

Klica 24sata
Hrvaško pretresa očitno mafijski obračun, potem ko so zjutraj neznanci presekali pot upokojenemu veteranu Vinku Žuljeviću Klici, ga zvlekli iz avtomobila in pokosili s streli.

Umor se je zgodil v predelu Zagreba Sesvete. 57-letni Vinko Žuljević Klica se je nekaj pred 8. uro vračal od jutranje maše, ko mu je pot presekalo več neznancev, po prvih podatkih na motorjih in avtomobilu. Upokojenega častnika Hrvaške vojske so zvlekli iz avta in ga hladnokrvno pokončali, nato pa so zbežali v neznano. 

Policisti so nedaleč stran našli zažgan avtomobil, ki so ga zelo verjetno uporabljali atentatorji v akciji. Med iskanjem morilcev so policisti blokirali vse glavne poti iz mesta, pa tudi mejne prehode, vključno s slovenskimi. Preiskava intenzivno poteka, vanjo je vključena tudi tamkajšnja varnostno-obveščevalna služba. 

Temna preteklost iz BiH

Klica je bil po mnenju poznavalcev eden najnevarnejših ljudi v hrvaški prestolnici, redno so ga povezovali s tamkajšnjim podzemljem. Sicer v BiH rojeni Hrvat je okoli sebe po koncu balkanskih vojn zbral ekipo zvestih nekdanjih hrvaških borcev, ki so se bojevali v vojni v BiH. 

Med drugim naj bi se ukvarjali z organizacijo naročenih umorov. Leta 2008 se je njegovo ime povezovalo z ugrabitvijo Anteja Jelavića, nekdanjega člana predsedstva BiH, piše 24sata.

Pred leti je bil Klica oproščen uboja nekega Bolgara, sicer telesnega stražarja nekdanjega poveljnika paravojaške enote Kažnjenička bojna, ki je znana po svojem surovem postopanju v bosanski vojni. V tej enoti, ki je bila kasneje prilključena v redni sestav hrvaške vojske, je med vojno kot poveljnik deloval tudi Klica. Klica je Bolgara ustrelil leta 2003 v zagrebški kavarni, sodišče pa je presodilo, da ga je ubil v samoobrambi.

Ali obstajajo priče, ki bi videle nedeljski umor Klice, za zdaj ni znano, Jutarnji list pa poroča, da je bil Klica pri maši še povsem sproščen. 20 minut kasneje so se v bližnji ulici zaslišali posamezni streli, nato pa tudi rafal iz avtomatskega orožja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • primorka 16:06 06.maj 2015.

    Se strinjam !!!

  • Žurnalček 19:16 04.maj 2015.

    Super ! Eden manj !!

  • Žvižgač 20:50 03.maj 2015.

    vsaka rit najde svoj sekret, upam, da bodo tudi naši kmalu čistili vrste, če ne nas bodo počistili vse skupaj. Samo čelavi i dupan imata masla na glavi, da bo kdo moral priti po svoje na podoben način.