Slovenija
32 ogledov

Pol leta po tragični nesreči še brez gradbenega dovoljenja

Potok Bolska pri Vranskem
1/5
Saša Despot
Septembra lani je narasli potok Bolska odnesel del brežine in službeno vozilo, s katerim sta se sodelavca AMZS odpravljala na preventivno aktivnost. V tragični nesreči sta ugasnili dve mladi življenji. Na mestu tragedije še vedno le gradbena luknja.

Župan Občine Vransko Franc Sušnik je na naša poizvedovanja, v kateri fazi so obnovitvena dela, odgovoril, da je izdelava PGD dokumentacije v zaključni fazi. Ko bo le ta izdelana in bodo pridobljena vsa soglasja bo Občina Vransko lahko vložila vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja.

Hitro in "tekoče“

Župan glede na ustaljeno in splošno znano prakso ocenjuje, da izdelava PGD projekta in s tem povezano pridobivanje projektnih pogojev od soglasjedajalcev in po izdelavi projektne dokumentacije še pridobivanje soglasij le teh poteka razmeroma hitro in "tekoče".

"Vsi postopki pa so dolgotrajni zaradi trenutno veljavne zakonodaje," pravi Sušnik, ki dodaja, da je glede na izrazito krčenje sredstev za delovanje občin za leto 2015, kar po njegovih besedah še posebej prizadene podeželske občine, ta trenutek nemogoče napovedati na kakšen način in kdaj bodo v Občini Vransko zmožni in sposobni zagotoviti potrebna sredstva za izgradnjo novega mostu.

Verjetnost ponovitve tragedije velika

Župan je prepričan, da se podobne nesreče v času izrednih razmer in izrednih vremenskih pojavov ni mogoče v celoti preprečiti. "Občina Vransko je prepredena s številni potoki in potočki, ki se ob vsakem izdatnejšem deževju spremenijo v grozeče hudournike, številne hribovske ceste ogrožajo plazovi in drugi erozijski pojavi. Vse navedeno predstavlja potencijalno nevarnost za uporabnike cest," dodaja sogovornik, ki šri tem ne izključuje niti državne ceste na njihovem območju. Zato ocenjuje, da se podobnim tragičnim nesrečam v prihodnosti ni in ne bo mogoče v celoti izogniti.

"Menim, da to velja za celotno našo državo. Zaradi splošnega pomanjkanja sredstev za vzdrževanje in obnovo cestnega omrežja v RS, pa je verjetnost takšnih in podobnih tragičnih nesreč še večja!" zaključuje Sušnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.