Šport
29 ogledov

Pol milijarde za zagon TV

Bach predsednik IOC MOK Mednarodni olimpijski komite Soči EPA
Mednarodni olimpijski komite bo v prihodnjem sedemletnem obdobju namenil 450 milijonov evrov za zagon posebnega neprekinjenega 24 urnega televizijskega olimpijskega programa.

Zeleno luč posebni olimpijski televiziji, ki jo bo ustanovila in upravljala mednarodna olimpijska družina, so prižgali na izrednem zasedanju v Monaku. Svetovna olimpijska televizijska mreža bo po najbolj optimističnem scenariju začela oddajati že prihodnje leto. Voditelji olimpijskega gibanja namreč želijo, da glas o olimpizmu z neprekinjenim dnevnim oddajanjem informativnih vsebin ne bi zamrl niti takrat, ko olimpijske igre, zimske ali poletne, niso na sporedu.

Olimpijski program, šlo bo za najsodobnejšo digitalno televizijo, bo oddajal predvsem športne vsebine, ciljna publika pa bodo zlasti mladi, katere želi Mednarodni olimpijski komite že od najbolj rosnih let vzgajati in vzgojiti v ljubitelje športa, izobraziti o olimpijskih načelih in vrednotah ter navdušiti za športne aktivnosti.

Nihče ni bil proti

Zagon digitalne olimpijske televizije je podprlo prav vseh 104 članov Mednarodnega olimpijskega komiteja, brez glasu proti. Olimpijska TV bo imela sedeža v Španiji in Švici, zanimivo pa je, da na svojem programu ne bo prenašala dogajanja z olimpijskih prizorišč v neposrednem prenosu v živo.

Ustanovitev olimpijske televizije je le eden izmed svežnja 40 ukrepov, s katerimi želi novi predsednik Moka Nemec Thomas Bach prenoviti olimpijsko gibanje, ga posodobiti ter prilagoditi sedanjemu trenutku in ga pripraviti na izzive prihodnosti. "Gre za resnično zgodovinski trenutek za Mok in olimpijsko gibanje," je bil zadovoljen Bach po prejeti soglasni podpori reformnemu ukrepu, s katerim želijo olimpijsko gibanje narediti še bolj priljubljeno in organizacijo približati najširšemu svetovnemu občinstvu, brez posrednikov.

Tudi prenosi

Voditelji olimpijskega gibanja si ne belijo glav, da neprekinjeni olimpijski program ne bi bil zanimiv ob poplavi različnih televizijskih mrež, ki oddajajo in prenašajo le športne vsebine. Olimpijski program bo prenašal svetovna olimpijska poročila, tematske prispevke, zagotavljal pa bodo tudi prenose kvalifikacijskih tekmovanj za olimpijske igre in svetovna prvenstva.

Mok bo poskrbel za levji delež finančnih sredstev, potrebnih za zagon in obratovanje televizije v naslednjih sedmih letih. Prispevek Moka bo znašal 205 milijona evrov, mednarodne zveze, članice Moka, in nacionalni olimpijski komiteji pa bodo prispevali 72 milijonov evrov. Ostala manjkajoča sredstva, gre za 133 milijonov evrov, pa bodo zagotovili s prihodki oglaševanja in od prodaje televizijskih pravic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.