Slovenija
25 ogledov

Policisti v akciji prijeli 500 ljudi, zasegli 2,8 tone kokaina

Policija Saša Despot
V mednarodni akciji v boju proti organiziranemu kriminalu, ki je maja in junija letos potekala pod skrivnim imenom Blue Amber so policisti prijeli več kot 500 osumljencev, zasegli so 2,8 tone kokaina, 390 vozil in okoli 1300 ton ukradenih kovin. V akciji so sodelovale policije 28 držav članic Evropske unije.

Operacija Blue Amber je bila organizirana pod okriljem Europola in predstavlja nadaljevanje lani uspešno izvedene enotedenske akcije Arhimed.

Tokrat so aktivnosti potekale na 260 lokacijah po svetu, ki so bile določene na podlagi analitičnih obdelav ocen ogroženosti od organiziranega kriminala.

"Na področju prepovedanih drog je fokus usmerjen predvsem na tihotapljenje iz Afganistana. Ugotavljamo namreč, da največ heroina iz osrednje Azije prihaja v Evropo prav s tovornjaki iz Afganistana. Tem prevozom smo se zato najbolj posvetili," je povedal Tomaž Peršolja z uprave kriminalistične policije. 

Iskali nakupe letalskih vozovnic z ukradenimi kreditnimi karticami

Slovenska policija in Finančna uprava sta v okviru operacije Blue Amber sodelovali v številnih poostrenih nadzorih na področjih tatvin vozil, prepovedanih drog, ilegalnih migracij in zlorab plačilnih kartic pri nakupu letalskih vozovnic. 

Aktivnosti sta izvajali na letališču Jožeta Pučnika, v koprski luki, na mejnih prehodih in v notranjosti države

Na Europolu je bil vzpostavljen operativni center, v katerem so bili prisotni tudi predstavniki slovenske policije, ki so skrbeli za stalno in učinkovito izmenjavo prejetih informacij in zaprosil s predstavniki drugih sodelujočih držav. 

Pod drobnogled tudi kraje vozil

Slovenski policisti so v začetku junija s poostrenimi nadzori na avtocestnem omrežju, mejnih prehodih in v notranjosti sodelovali v akcijskih dnevih, ki so bili usmerjeni v problematiko tatvin vozil. 

V tem nadzoru so policisti v Ljubljani odkrili ukradeno vozilo ter za več oseb in vozil izmenjali podatke s tujimi varnostnimi organi. 

Sredi junija so policisti sodelovali pri nadzoru zlorab plačilnih kartic pri nakupu letalskih vozovnic. V to akcijo je bilo sicer vključenih 49 držav na 140 letališčih po svetu – prijeli so 130 oseb, prijavljenih je bilo 222 sumljivih transakcij. 

Na ljubljanskem letališču so bila opravljena številna preverjanja kart, ki so bile kupljene preko spleta. Identificirani so bili štirje primeri, v katerih je bila ugotovljena verjetnost zlorabe plačilne kartice. V enem primeru je bila v nadaljevanju potrjena pristnost plačilne kartice, ena oseba se na let ni prijavila, za preostala dva primera pa se podatki še preverjajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.