Slovenija
24 ogledov

Poletja še ne bo kmalu

simonov zaliv morje kopalci plaža Bralka Žurnala24
Vreme. Kljub temperaturnim nihanjem in kislemu vremenu je junij tipičen. Nalezljivih bolezni še ni.

Napoved. "Še približno deset dni nas čaka nestanovitno vreme, nato pa se bo verjetno stabiliziralo," se glasi junijska vremenska napoved Andreja Pečenka iz Agencije za okolje Republike Slovenije. Večjih ohladitev, kot smo jim bili priča maja, ne bo več.

Počutje ljudi trpi

"Ljudje se te dni slabše počutijo predvsem zaradi sopare in vročine," pravi Pečenko. Kljub temperaturnim nihanjem pa na Inštitutu za varovanje zdravja zatrjujejo, da ne opažajo večjega števila obolenj. Bolezni se v tem času sicer pojavljajo tudi zato, ker se človeško telo težje prilagaja temperaturnim nihanjem.

Junija največ padavin

Pri nas tradicionalno junija pade največ padavin v letu, tipične so predvsem krajše plohe. "Julija se vreme stabilizira, tudi sonce je močnejše," pojasnjuje Pečenko. Dodaja, da letošnje junijske temperature v povprečju ne odstopajo od prejšnjih let. Ker so dovolj visoke, je vreme za rast poljščin, vrtnin in drugega zelenja blagodejno. "Edino kmetje imajo težave s senom, ker ga ne morejo pospraviti dovolj hitro pred dežjem," razlaga Pečenko. Kakšno bo vreme poleti, si ne upa napovedati, a zatrjuje, da bo avgust po vsej verjetnosti zelo vroč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.