Slovenija
139 ogledov

Poletje z enim samim vročinskim valom

vreme vročina Shutterstock
Letošnje poletje ni bilo nič kaj poletno. Avgusta so temperature ostale več ali manj pod mejo 30 stopinj Celzija, imeli pa smo samo en vročinski val.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so pripravili kratek pregled poletja, ki so ga zaznamovale pogoste padavine in razmeroma malo sončnih dni. 

Temperature so zelo nihale, saj so bile zdaj nad, zdaj pod dolgoletnim povprečjem. "Zajel nas je en sam vročinski val, ki je trajal od 7. do 12. junija. Najvišje temperature v drugi polovici junija ter v juliju in avgustu so večinoma ostale pod mejo 30 stopinj. Dokaj hladna je bila predvsem druga polovica meseca avgusta," so zapisali. 

V treh poletnih mesecih so v Ljubljani zabeležili skupaj 15 vročih dni, ko je temperatura dosegla vsaj 30 stopinj Celzija, kar je štiri dni manj od povprečja za obdobje 1981-2010, a hkrati dva dni več od stoletnega povprečja, ki znaša 13 dni. Povprečna poletna temperatura v Ljubljani je znašala dobrih 20 stopinj Celzija, kar je zelo blizu povprečju obdobja 1981-2010 in skoraj stopinjo nad stoletnim povprečjem. Za primerjavo, lani je bilo 35 vročih dni, predlani pa 39. "Predvsem dejstvu, da sta bili poletji 2013 in 2012 med tremi najbolj vročimi v več kot 100 letih, pripisujemo občutek, da letos 'pravega' poletja skoraj ni bilo," so dodali.

Več dežja in manj sonca 

Nazadnje je bilo hladnejše poletje leta 2005, ko je bila tudi količina padavin v osrednji Sloveniji večja kot letos. Količina padavin je bila letos poleti sicer povsod nadpovprečna. V večjem delu države je padlo med 300 in 500 litri dežja na kvadratni meter. Največje odstopanje od dolgoletnega povprečja je bilo na Primorskem, kjer so bile ponekod izmerjene rekordne poletne količine padavin. 

Zaradi pogostih padavin je bilo seveda v letošnjem poletju manj sonca. Sonce je v Ljubljani sijalo le okoli 640 ur, v povprečju pa bi lahko pričakovali vsaj 100 ur več. Na Arsu so nazadnje zabeležili tako malo sonca poleti 1989. Za primerjavo, lani poleti je sonce v Ljubljani sijalo kar 923 ur.

Ker meteorološko poletje še ni povsem zaključeno, so navedeni podatki približni in začasni, še dodajajo na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.