Šport > Nogomet
27 ogledov

Policija aretirala strelca, navijač Napolija kritično

navijač ultras ograja Fiorentina Napoli Coppa Italia italijanski pokal finale EPA
Policisti so po finalni tekmi italijanskega pokala v Rimu aretirali moškega, ki naj bi bil odgovoren za streljanje pred stadionom, po katerem se en navijač še vedno bori za življenje.

V Italiji so dogodki na rimskem olimpijskem stadionu, kjer je Napoli premagal Fiorentino za pokalni naslov (3:1), znova močno odmevali, komentatorji pa so znova menili, da je to zgolj še en v seriji dokazov propada domačega športa.

Do streljanja je prišlo pred finalno tekmo, ki jo je od začetka do konca v vrstah poražencev odigral tudi slovenski reprezentant Josip Iličić, novica o ranjenemu navijaču z rimskih ulic pa bi skorajda privedla do odpovedi tekme, saj so navijači z baklami in dimnimi bombami prestavili začetek obračuna za kar 45 minut.

Poskus umora

S policije so v nedeljo sporočili, da so aretirali 48-letnega navijača Rome Danieleja De Santisa, ki naj bi žalil skupino navijačev sinje modrih, ko so mu na provokacije odgovorili, pa je iz žepa potegnil pištolo in ranil tri Neapeljčane. De Santis je obtožen poskusa umora, trije navijači Napolija pa so prav tako v priporu. Ciro Esposito se po strelu v prsni koš še vedno bori za življenje.

Tudi obnašanje navijačev na sami tekmi, žvižgi so preglasili celo državno himno, je bilo vse prej kot vzorno. Komentarji v italijanskih medijih so si bili znova enotni, da je to nov dokaz zatona italijanskega nogometa in napak, ki so jih odgovorni storili, da je nekoč najboljša liga na svetu zdaj dežurna sramota evropskega nogometa.

Sacchi: Predaja državnih institucij navijačem

Politiki in ostali vidni posamezniki so prav tako kritizirali Napolijeve "ultrase", ki jih je moral kapetan kluba Marek Hamšik na stadionu prositi, da naj ne povzročajo težav, slednji pa so mu ugodili in nekako dovolili, da se tekma sploh odigra.

"Kar se je zgodilo včeraj, je bila predaja državnih institucij navijačem," je dejal nekdanji selektor reprezentance in mitski trener Milana Arrigo Sacchi. "Nihče si ne želi ukrepati, ker se bojijo, da bodo izgubili podporo, zato se odločitve vedno prestavlja in se nanje nato pozabi."

Montijev predlog spet aktualen

Obljube politikov po pritisku na nasilne navijače so že več let izzvenele v prazno, večkrat spremembam nasprotujejo celo klubi sami, seveda po godu niso niti organiziranim navijačem, ki imajo v Italiji odločno preveč moči. Minister za notranje zadeve Angelino Alfano ja dan po tekmi v Rimu dejal, da razmišljajo o doživljenjskih prepovedih za navijače, številni pa menijo, da država v vsakem primeru potrebuje hujše kazni za prestopnike in popolno prenovo nogometne kulture, ki se je povsem oddaljila od "družinskosti".

Bivši premier Mario Monti je pred dvema letoma kontroverzno predlagal, da bi za dve ali tri sezone prekinil tekmovanje v italijanski ligi, ki ga je takrat pretresal stavniški škandal. Njegove besede so znova povzeli številni ocenjevalci trenutnega stanja. Italijanski nogomet je od leta 1990, ko je bil središče Evrope, prehodil bolečo pot navzdol in je zdaj večkrat omenjan v povezavi z navijači, praznimi stadioni, rasizmom in slabimi predstavami klubov v Evropi.

Vodja "ultrasov" na naslovnicah

Pred očmi kakšnih devetih milijonov televizijskih gledalcev so se na Olimpicu odvijale neverjetne scene, moški, obtožen poskusa umora, pa je bil med skupino "ultrasov" že leta 2004, ko so zaradi neresničnih govoric, da je mladoletnega navijača pred stadionom z avtomobilom povozil policist, preprečili rimski mestni derbi.

Vodja Napolijevih "ultrasov" Gennaro De Tommaso se je vsem na očeh pogajal s Hamšikom, podobno kot se je omenjenega leta 2004 kapetan Rome Francesco Totti z vodji rimske navijaške skupine. Fotografije De Tommasa so se pojavile na prvih straneh večine italijanskih dnevnikov, nosil pa je majico, s katero je pozival k izpustitvi navijaškega kolega, ki je v zaporu zaradi uboja policista na ligaški tekmi v Catanii leta 2007.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.