Šport > Nogomet
36 ogledov

Policija aretirala več predstavnikov Fife

fifa tiskovna konferenca EPA
V jutranji akciji v Zürichu je policija aretirali več funkcionarjev Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Med njimi ni Seppa Blatterja.

Zgodaj zjutraj je več policistov nenapovedano vstopilo v hotel Baur au Lac, osumljence so v pripor odpeljali na podlagi utemeljenih sumov korupcije. Obtožbe naj bi vključevale sume nepravilnosti v mednarodni nogometni zvezi v zadnjih dveh desetletjih, vključujejo pa tudi pranje denarja in izsiljevanje.

V Švico so predstavniki Fife prispeli na volitve novega predsednika organizacije, na katerih si sedanji prvi mož Sepp Blatter obeta ponovno izvolitev.

Ne glede na to, da so osumljence prijeli v Švici, se pričakuje, da jih bodo izročili Ameriki, kjer naj bi postopek potekal naprej. Po poročanju CNN-a preiskava poteka zoper 14 ljudi, Blatter menda zagotovo ni med njimi, čeprav je preiskava potekala tudi zoper njega. Identiteta prijetih še ni znana, aretacije pa so rezultat triletnih preiskav, ki jih je vodil FBI.

''Šest nogometnih funkcionarjev je bilo aretiranih v povezavi s dolgoletno preiskavo ameriških oblasti. Pred hotelom so se odvijali dramatični prizori. Posneli smo, kako se starejšega funkcionarja vklenjenega odpeljali iz hotela'' piše SkySports.

Fifa ni potrdila, katere funkcionarje je zaslišala policija, očividci pa razkrivajo, da se je v hotelu razlegal jok ženske, ki naj bi bila povezana z enim od aretiranih delegatov.

Incident predstavlja nov udarec načeti kredibilnosti Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki ji očitajo nepravilnost pri podeljevanju svetovnih prvenstev Katarju (2018) in Rusiji (2022).

''Predstavniki športnih medijev in podjetij za promocijo športnih dogodkov naj bi sodelovali pri podkupovanju nogometnih funkcionarjev, delegatov Fife in funkcionarjev drugih organizacij pod okriljem Fife v višini 100 milijonov ameriških dolarjev,'' piše The New York Times.

Neuraden seznam aretiranih funkcionarjev:

Komentarjev 1