Avto
25 ogledov

Policija bi ga imela, a ni denarja

Nalepka registracija Saša Despot
Hrvaška policija je s sistemom ANPR za prepoznavo registrskih tablic opremila dva kombija. Sistem je sposoben v nekaj minutah prepoznati več sto registrskih tablic in policistu javiti, ali je vozilo ukradeno ali neregistrirano. Sistem v uporabi tudi pri nas.

Sistem se je v tujini izkazal za zelo dobrega; enako ugotavljajo Hrvati, ki so z njim trenutno opremili dva kombija. Policisti samo z vožnjo po parkirišču trgovskega centra v nekaj minutah obdelajo več tisoč vozil. Če zaznajo množičnega kršitelja prometnih predpisov ali kriminalnih dejanj oziroma če ugotovijo, da vozilo ni registrirano, počakajo, da voznik pride do avtomobila.

Pri nas le na mejnih prehodih

Sistem ANPR uporablja tudi slovenska policija, ki ima sistem za prepoznavo registrskih tablic nameščen na nekaterih mejnih prehodih in je povezan z informacijskim sistemom policije. Sistem se uporablja izključno za nadzor vozil, ki prehajajo državno mejo. Za potrebe prometne policije pa se takšen sistem ne uporablja, so nam pojasnili na policiji, kjer si ga želijo uporabljati tudi v vsakdanjem prometu.

"Policija seveda želi uporabljati takšne sisteme in skuša slediti novim trendom na tem področju, vendar bi bila za ta namen potrebna ustrezna finančna sredstva," so na naše vprašanje odgovorili v elektronskem sporočilu.

Slovenska policija trenutno preverja veljavnost registracije ob nadzorih prek prometnega dovoljenja, ki ga mora imeti voznik pri sebi, in prek ustreznih evidenc. Lani je policija obravnavala 6.485, predlani pa 5.695 prekrškov, povezanih z registracijo vozila. Gre za različne prekrške, kot so neregistrirana vozila, neveljavna prometna dovoljenja in neoznačitev vozila z ustreznimi tablicami.

Komentarjev 8
  • Skippy 11:53 14.april 2014.

    A naj zdaj spet preverjamo vse, ker je mogoče kdo tu pa tam med temi kriminalec? A bo moralo spet evropsko sodišče prepovedat prakso predpostavke, da so vsi kriminalci?

  • allstarr111 11:11 14.april 2014.

    Ejga online-geyz dejmo komentirat novico ne mojega posta :)ker do zdej sem samo jest napisal nekaj na temo novice, ostalo ste se obesli name, bolniki ste torej vi LOL jadniki

  • Swap 10:28 14.april 2014.

    Samo se to se manjka ja, da damo alkoholikom orozje v roke hahaha bolano