• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Primerjava

3 komentarji

Kako je maraton hitrosti vplival na voznike

Policija je z včerajšnjo množično akcijo nadzora hitrosti le delno zadovoljna. Zgodilo se ni nobene hujše nesreče, povprečna hitrost je bila nižja, vendar pa ...

A. L. / Ljubljana

 

Prekoračitev hitrosti včeraj na Gorenjskem (Foto: Policija)

Slovenija je bila ena izmed 25 držav, ki je v sredo izvajala tako imenovani maraton hitrosti. V usklajeni akciji so policisti v Sloveniji včeraj nadzirali hitrost na več kot 600 lokacijah, o katerih so pred tem tudi obvestili javnost. 

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi je izpostavil, da so ljudje v glavnem pozitivno sprejeli celotno akcijo za umirjanje hitrosti, kar se je poznalo tudi na cestah.

Primerjava treh različnih dni na tabli Vi vozite v Škofji Loki. Včeraj so vozniki veliko bolj spoštovali omejitve.  
Tako včeraj policisti niso obravnavali nobene nesreče s huje telesno poškodovanimi, po drugi strani pa so na podlagi podatkov iz prikazovalnikov, ki ob cestah prikazujejo hitrost mimovozečih (table Vi vozite), ugotovili, da je povprečna hitrost včeraj odstopala navzdol za 1 do 3 km/h. Te table niso podlaga za kaznovanje, vseeno pa so jih vozniki včeraj nenavadno upoštevali. 

Za tragedijo je dovolj en voznik 

"Vseeno pa je na cestah še vedno preveč posameznikov, ki ne spoštujejo norm, ter na ta način ogrožajo druge in sebe," je bil ob teh podatkih nezadovoljen Vehovec in izpostavil nekaj primerov ekstremnih prekoračitev hitrosti, ki so se jih včeraj dovolili nekateri vozniki. Pri tem opozarja, da je zlasti med mladimi vozniki premalo zavedanja, kako nevarna v prometu je prevelika hitrost. 

V Bovcu so policisti obravnavali nekoga, ki je znotraj naselja (50 km/h) vozil 98 km/h. Ko so se glavne aktivnosti včerajšnje akcije že zaključile, pa je sistem provida v Mariboru pozno sinoči nekoga ujel pri 129 km/h. Hkrati je bil še pod vplivom alkohola, zato je do odločitve sodišča ostal brez vozniškega dovoljenja.

Na pomurski avtocesti, kjer velja omejitev 110 km/h, so policisti izmerili hitrost 189 km/h, podobno hitrost je nekdo imel tudi na delu gorenjske avtoceste, kjer prav tako velja omejitev 110 km/h. 

Skupaj so v včerajšnjem 12-urnem nadzoru med 6. in 18. uro zaznali 1.136 kršitev prekoračitve hitrosti. Večino prekoračitev so policisti ugotovili v naseljih (542), sledijo jim avtoceste (521) in ceste izven naselij (73).

Prekoračitve hitrosti so med poglavitnimi razlogi za nastanek težkih prometnih nesreč. Potem ko se bo konec tega tedna zaključila aktualna akcija, bodo policisti do poletja izvedli še dva podobno poostrena nadzora. 

dezurni@zurnal24.si

 

289337

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (3)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima