Svet
5 ogledov

Policija kradla identiteto mrtvih otrok

Londonska policija Scotland yard AFP Žurnal24 main
Škandal v londonski tajni policiji. Celih 30 let kradli identiteto mrtvih otrok, da so se lahko infiltrirali v protestniške in nelegalne skupine.

Britanski časnik Guardian je razkril, da je posebni oddelek londonske policije Special Demonstration Band, ki je bil razpuščen leta 2008, ukradel identiteto 80 mrtvih otrok. Staršev o tem ni niti obvestil, kaj šele, da bi jih prosil za dovoljenje.

Preiskava je pokazala, da so agenti, ki so se infiltrirali v razne protestne in ilegalne skupine, imeli identiteto mrtvih otork, z lažnimi osebnimi dokumenti, vozniškim dovoljenjem in njihovo osebno identifikacijsko številko.

Več deset pripadnikov SDS je več let sistematično preučevalo rojstne liste in potrdila o smrti, da bi našli otroke, ki so umrli mladi, kar bi najbolj odgovarjalo njihovi izmišljeni identiteti.

Scotland Yard je sprožil preiskavo, policija pa trdi, da se ta praksa ne uporablja več.

Keith Vaz, predsednik parlamentarnega odbora za notranjo politiko, ki preiskuje krajo identitete, je pozval, naj vzpostavijo stik s starši in jih o vsem obvestijo. Kot je dejal, bi bilo "brezsrčno in kruto", če tega ne bi storili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.