Avto
120 ogledov

100.000 javnih € za tajno vozilo policije

policija Anže Petkovšek
Slovenska policija je nabavila za slabih sto tisoč evrov vredno skrivnostno vozilo oziroma vozila. Denar je šel izključno iz proračunskih sredstev.

116.000 evrov je bila država oziroma ministrstvo za notranje zadeve pripravljeno plačati dobavitelju "specialnih vozil" za potrebe policije. Na koncu so z dobaviteljem, s katerim so vodili postopek s pogajanji brez predhodne objave na portalu javnih naročil, dogovorili za ceno 97.133,56 evra. 

Za kakšna in koliko vozil gre, na ministrstvu nočejo razkriti, za zurnal24.si so povedali le, da "gre za vozila za potrebe policije za izvajanje nalog na podlagi Zakona o kazenskem postopku." Konkretneje, z njimi bodo izvajali "prikrite preiskovalne ukrepe na podlagi odredb pristojnega državnega tožilca oziroma preiskovalnega sodnika," iz česar gre sklepati, da je v vozila že vgrajena tudi določena oprema.

Po naših neuradnih virih pa naj bi to novo vozilo oz. vozila lahko uporabljala tudi varnostna agencija Sova v sklopu boja proti terorizmu in to po vsej državi. Ker jih je policija množično uporabljala že doslej, lahko sklepamo, da gre za kombije znamke VW .

Policija sicer molči tudi o tem, koliko konkretno tovrstnih vozil že imajo v voznem parku in zakaj se je pojavila potreba po novih nabavah.

Ostali dobavitelji presenečeni nad zaprtostjo postopka

Ker je bil dobavitelj znan vnaprej, so nekateri drugi potencialni dobavitelji imeli pripombe na "izbirni" postopek.

"Prosimo, da jasno in izčrpno pojasnite, zakaj je oddaja naročila po postopku s pogajanji brez predhodne objave oziroma brez predhodne objave obvestila o naročilu zakonita, in navedite ustrezno dejansko in po potrebi pravno podlago v skladu s členi Direktive 2009/81/ES oz. ZJNPOV," je zapisal eden od nesojenih kandidatov.

Vendar se na ministrstvu sklicujejo na zakona o tajnih podatkih in o javnih naročilih, ki dovoljujeta izjeme in sicer, "če lahko zaradi tehničnih oziroma umetniških zahtev predmeta naročanja ali iz razlogov, ki so povezani z varovanjem izključnih pravic, naročilo izpolni le določen ponudnik." Porsche Slovenija kot dobavitelj vozila tudi razpolaga z veljavnim varnostnim dovoljenjem v skladu z zakonom o tajnih podatkih, dodajajo na policiji.

Vse v breme slovenskih davkoplačevalcev

Nočejo razkriti, koliko podobnih vozil že imajo v lasti, priznavajo pa, da je celotni nakup financiran iz proračunskih sredstev in brez sofinanciranja, ki so ga spomladi s pomočjo evropskega denarja izvedli za nabavo nekaj sto policijskih patruljnih in drugih vozil. 

V Sindikatu policistov Slovenije, ki ravno te dni z vlado bije oster boj za ohranitev plač in pravic ob napovedanem zaostrovanju varčevanja v javnem sektorju, z nakupom niso bili seznanjeni, zato ga še ne morejo komentirati.

Imate tudi vi zgodbe, ki bi jih delili z javnostjo? Stopite v stik z nami prek spodnjega obrazca!

Komentarjev 4
  • Žurnalček 07:40 24.november 2014.

    Mal bolj moderen, po namenu pa popolnoma enak .

  • zombi 23:13 23.november 2014.

    A je to nekaj takega,kot tisti kombi, ki smo ga pri Zavrču poslali bratomhrvatom?

  • Hi5 19:23 22.november 2014.

    Tko da..rezat plače za 7%. Brez pardona.