Slovenija
27 ogledov

Policija napačno zvlekla na postajo

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Čeprav je vabilo sodišča za zaslišanje prejela pomotoma, so jo čez nekaj mesecev policisti z odredbo za privedbo odpeljali na policijsko postajo. Sodišče pa se ji je za neljubo pomoto opravičilo šele po več kot mesecu dni.

Pobudnica je po prejemu vabila poklicala na sodišče in referentki pojasnila, da ne gre za pravo osebo, pri čemer ji je uslužbenka sodišča zagotovila, da bo o tem sestavila uradni zaznamek. Pobudnica je na tej podlagi zadevo štela za zaključeno, piše na straneh varuha človekovih pravic.
Po petih mesecih pa sta na njen dom prišla policista z odredbo za privedbo na glavno obravnavo in jo odpeljala na policijsko postajo. Po pojasnjevanju pobudnice so policisti zadevo preverili na sodišču, kjer so ugotovili, da ne gre za pravo osebo.

Pobudnica je istega dne poslala dopis sodnici, po 12 dneh še predsedniku Okrajnega sodišča v Mariboru, po skoraj mesecu dni brez odgovora pa se je obrnila na varuha. Tam so se za pojasnilo zadeve obrnili na predsednico Okrožnega sodišča v Mariboru. Medtem je pobudnica vendarle prejela odgovor predsednika okrajnega sodišča z opravičilom in pojasnilom, da je bil zoper njo pomotoma odrejen prisilna privedba, ki ga je sodnica, ko je ugotovila napako, tudi takoj preklicala, tako da pobudnica ni bila privedena na sodišče.

Opravičilo je nato varuhu poslala tudi predsednica okrožnega sodišča z zagotovilom, da pobudnica v predmetni kazenski zadevi okrajnega sodišča ne bo več vabljena na narok.

"Očitno je tudi naše posredovanje pri pristojnem sodišču sprožilo reakcijo oziroma odpravo morebitnih nadaljnjih nepravilnosti. Pozdravili smo tudi opravičilo pobudnici za nastale nevšečnosti zaradi pomote pri vabljenju, čeprav bi bilo prav, da bi to sodišče storilo samoiniciativno, predvsem pa nemudoma po ugotovljeni napaki, za katero je bilo samo odgovorno," so zapisali pri varuhu človekovih pravic.

Komentarjev 5
  • Johan Spohan 11:37 18.april 2015.

    Ne bodo, on je nadčlovek in zanj ne velja noben zakon.

  • zoro.bobi 11:13 18.april 2015.

    Dragec ti že moraš biti zblazjen v eni črni luknji kjer nonstop nabijaš JJ.

  • encijan 10:47 18.april 2015.

    Ali pa tebe.