Slovenija
27 ogledov

Policija ne bo vedela, če pokliče domov

<slovenija> 19.04.2009 telefoniranje, Hrvaska obala, turizem, ilustracija, Boštjan Tacol
Če je oseba na begu, ne izvršuje kaznivega dejanja, zato ji ni mogoče kar tako prisluškovati.

"Življenje na begu je logistično in sicer zahtevno, večino pobeglih obsojencev je mogoče slej ko prej izslediti tudi brez uporabe tovrstnih posebnih metod in sredstev," je na vprašanje, ali bi možnost uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov v primeru pobega pravnomočno obsojene osebe pomagala pri njeni hitrejši izsleditvi, odgovoril Matjaž Ambrož s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Tudi prisluškovanje sorodnikom, za katere se predvideva, da se jim pobegli javi, bi bil po njegovem mnenju nesorazmeren ukrep.

Preberite še: Menilo so, da Tovšakova ni begosumna

                   Krivda? Bolj strah pred zaporom

 

To bi bil poseg v ustavo

Kot nam je pojasnil Drago Šketa, vodja mariborskega okrožnega tožilstva, prisluhov ne morejo uporabiti, saj obsojenec na begu ne izvršuje kaznivega dejanja. Na ministrstvu za pravosodje dodajajo, da glede na utemeljene mednarodne standarde človekovih pravic ureditev prisluškovanja in sledenja kogarkoli ne glede na kaznivo dejanje in brez ustreznih omejitev ne bi bila ustrezna. Če bi kdo menil, da je treba to zakonsko urediti, bi moral najprej spremeniti ustavo, še pravijo.

Komentarjev 8
  • allstarr111 13:11 23.maj 2013.

    In zakaj bi policija mogla vedet kaj govorijo po telefonu svojci oz. ostala družina ?ssTo je samo izgovor da si nekako poskusijo pridobiti pooblastila za random prisluškovanje, v predkazenskem postopku so imeli možnost poslušat kogarkoli je vpleten, ampak takrat tega ...prikaži več niso izkoristili, nakar je niso opazovali kar bi komt lahko, parkurali bi policijski avto pred njeno hišo za 24/7 in bi verjetno opazili če bi se hotla odpeljat na Letališče, čez mejo ipd. Ampak nee oni sedaj ko je že ušla bi pa začeli delat in se šli Sherlock-e kaj boš sedaj poslušal ko pa je ja vse prepozno.

  • Borut 12:25 23.maj 2013.

    Logika našega sodstva in zakonov je povsem jasna. Imamo najvišje standarde, takšnih nima nihče. To pomeni, da če bi imeli slučajno kakršnokoli možnost, da ujamejo lopova, se bo šel tisti, ki ga izda ali kakorkoli najde, more najprej sam zagovarjati, ...prikaži več da se je ravnal po vsem moralnih načelih. Zagovarjal se bo tako dolgo, da bo lopov lahko šel nemoteno v neznano. Morali mu bomo še plačati za prevoz, bivanje, ... Če se še tu slučajno zalomi, pa nastopi varuh človekovih pravic in uredi. Banana republika.

  • crvit 12:13 23.maj 2013.

    In tako Hilde ne iščejo več izginila je tdi z seznama iskanih oseb neverjetno kaj se v naši banana republiki vse dogaja kaj da ne morejo prisluškovati ma ne ker so vsi po vrsti podkupljeni