Slovenija
19 ogledov

Policija preverja mobilne klice

Telefon Shutterstock
Policija ima dve napravi za preverjanje mobilnih klicev in dva nadzora v teku.

Policija poseduje in uporablja dve napravi za preverjanje mobilnih klicev, je danes potrdil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Kot je pojasnil Virant, policija tehnični napravi IMSI-catcher uporablja pri odkrivanju kaznivih dejanj, ker meni, da ima za to pravno podlago. Nekateri so drugačnega mnenja, zato je po Virantovem mnenju to potrebno čimprej razčistiti.

Dva nadzora

Po njegovih besedah sta dva nadzora že v teku. Enega je odredil generalni direktor policije, enega pa izvaja informacijska pooblaščenka. Za uporabo naprav v prihodnosti bo pomembno predvsem njeno stališče. "Če bo ocenila, da pravne podlage ni, potem bosta šli ti dve napravici pod ključ," je poudaril Virant.

Na policiji pa pojasnjujejo, da je policija v začetku leta 2006 pridobila strokovno mnenje kolegija vrhovnih državnih tožilcev, v katerem se je ta opredelil do pogojev, pod katerimi je dovoljena uporaba naprave IMSI-carter.

Prav tako je bila po navedbah policije o nabavi in uporabi omenjenega sredstva seznanjena Komisija DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, "ki tudi ob nadzorih ni imela pripomb".

Komentarjev 1
  • pikijakob 09:46 12.april 2013.

    to kar imajo je zastarela šara.