Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Tožilka napadalca sploh ne pozna

aretacija aretiran lisice Shutterstock
Prijeli in ovadili moškega, ki je osumljen bombnega napada na hišo nekdanje tožilke.

27-letnika, ki naj bi pred natanko enim tednom odvgel vojaško ročno granato na dvorišče hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus, so po naših informacijah izdale biološke sledi na ostankih, natančneje žlički bombe, ki so jo preiskovalci našli v neposredni bližini eksplozije.

Policija je 27-letnika prijela v petek. Le tri dni pred dejanjem se je vrnil iz zaporov na ljubljanski Povšetovi, kjer je prestajal kazen zaradi dosedanjih kaznivih dejanj. Živi v neposredni bližini upokojene tožilke.

Vrnil se je nazaj

Moškega naj bi policija sicer doslej že večkrat obravnavala, zlasti zaradi nasilnih napadov in serije požigov, zaradi česar je bil tudi že pravnomočno obsojen.

Dejanje je priznal. Preiskovalna sodnica pa je po zaslišanju zanj odredila najmanj enomesečni pripor, saj je presodila, da bi na prostosti lahko dejanje ponovil ali pobegnil. Zdaj je ponovno v jetniški celici na Povšetovi.

Napadalec je na hiši tožilke in vozilu, ki je v tistem trenutku stalo na dvorišču, povzročil za nekaj tisoč evrov škode. Eksplozija je močno poškodovala fasado in vhodna vrata, posledica pa naj bi pustila tudi na eni od sosednjih hiš.

Tožilka ga ni obravnavala

Boljte Brus je bila nekdanja ljubljanska tožilka in vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve. A napadalca po naših informacijah nikoli v času svoje dolgoletne tožilske kariere ni obravnavala.

"Dejstvo, da je bila bomba odvržena na dvorišče hiše, v kateri biva nekdanja tožilka, je sicer narekovalo številne motive za napad, zaradi česar je bila preiskava dokaj zahtevna," je povedal direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank. Intenzivnost varovanja, ki je bilo tožilki odrejeno takoj po eksploziji, se bo prilagajalo ugotovitvam preiskave.

Zakaj?

Prav ravno tako še ni znano, ali je storilec dejanje storil samoiniciativno ali še kdo stoji za njim. Kot kaže, je dejanje storil sam. Policija pa po naših informacijah pospešeno preverja, ali ga je kdo za to dejanje najel.

"Policisti so napadalca ovadili zaradi kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom," še poudarja Fank.

Boljte Brusova je kot tožilka preganjala storilce v številnih odmevnih primerih. Večina jih trenutno še prestaja, v glavnem dolgoletne, zaporne kazni. Mnogi od njih, ki do tožilke čutijo jezo in maščevanje zaradi obsodbe, pa bi v zaporu lahko nedvomno prišli v stik s prijetim. Prav te morebitne stike po naših informacijah policija tudi že preverja.

Spomnimo...

Pred hišo bivše tožilke je v ponedeljek, 15. septembra, prišlo do eksplozije.

Na kraj naj bi se neznanci pripeljali z vozilom, odvrgli ročno bombo na dvorišče njenega doma in naglo odpeljali s kraja, še preden je močno počilo.


Tožilkini nekdanji sodelavci so sicer že napovedali, da storilce čaka stroga kazen, ko jih bo policija izsledila. "Poskuse kakršnegakoli ustrahovanja državnih tožilk in tožilcev, še posebej z nasiljem, ostro zavračamo in sporočamo, da bomo storilce kaznivih dejanj še naprej preganjali dosledno in brez razlik, v skladu z ustavo in zakonom," so poudarili na Vrhovnem državnem tožilstvu.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:03 23.september 2014.

    Če z tožilko nima nikakršnje povezave , je to naročeni napad od strani bande , ki je v zaporih in katere je tožilka obravnavala in tja tudi pospravila. Treba je samo pogledati s katerimi se je v kehi družil ...prikaži večl in na kakšen naćin so ga kupili. Lahko , da so mu samo drogo dajali zastonj ali pa je naredil zaradi nje večji dolg pri arestantu -diklerju , ki je potem ta njegovdolg prodal naprej , njega pa privil , da je to praktično naredil zastonj. Ne mečejo se bombe kar tako , sploh pa kje jo je nabavil , če ne pri Balkancih!