Avto
375 ogledov

Policija kupila še osem večfunkcijskih merilnikov

Merjenje varnostne razdalje Saša Despot
Policija je leta 2013 kupila prvi večfunkcijski laserski merilnik, ki omogoča hkratno merjenje hitrosti in oddaljenosti med vozili. Merilnik, ki omogoča meritve z nadvozov, se je izkazal za uspešnega, zato so se pri policiji odločili za dodatno investicijo.

Naknadno so kupili še osem laserskih merilnikov, tako, da zdaj prometna policija uporablja skupno že devet večfunkcijskih merilnikov, ki so zelo učinkoviti tudi pri merjenju varnostne razdalje. Cena enega merilnika je sicer 15.000 evrov.

Če bodo kupili še dodatne merilnike, je odvisno od finančnih sredstev, ki bodo namenjen za nakup opreme za nadzor opreme v prihodnjih letih, so za zurnal24.si dejali na policiji.

Omogočajo "streljanje" z nadvozov

V prid merilniku govorijo v praksi preizkušeno preprosto rokovanje, dober videozapis, predvsem pa način merjenja varnostne razdalje, saj je izvajanje meritev z omenjenim merilnikom mogoče praktično z vseh nadvozov avtocest.

Največ takih kršitev je na avtocestah in hitrih cestah, kjer so zaradi velikih hitrosti posledice trčenj najhujše. Na avtocesti se zaradi neupoštevanja varnostne razdalje pogosto zgodijo manjše prometne nesreče, katerih posledice so na primer zastoji in gneče.

Posebna težava so po mnenju policije vozniki tovornih vozil, ki se težje ustavljajo in večkrat kršijo pravilo varnostne razdalje. Voznik se, kadar mu za ritjo vozi tovornjak, počuti še bolj ogroženega.

Kazen 200 evrov

V letu 2014 so na policji ugotovili 1.130 kršitev prekratke varnostne razdalje. Kršitve so bile ugotovljene z navedenimi laserskimi merilniki hitrosti in s sistemom vgrajenim v motornih vozilih provida.

V letu 2014 se je zgodilo 2.002 prometnih nesreč, zaradi prekratke varnostne razdalje, kar predstavlja 10,9 odstotka vseh prometnih nesreč, še pojasnjujejo na policiji.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora voznik, ki vozi za drugim vozilom, voziti na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozi, prevozi v dveh sekundah. Kdor tega ne upošteva, se ga po zakonu o pravilih cestnega prometa oglobi z 200 evri.

Komentarjev 8
  • Poldek 18:19 10.november 2015.

    Ne seri!

  • Poldek 18:18 10.november 2015.

    Po eni strani jamrajo, da nimajo denarja, potem pa kupujejo takšne radarje, kot, da jih že nimajo dovolj!!

  • 4krogci 16:06 10.november 2015.

    120000€ hmmm pa naj se se kdaj oglasijo slucajno da nimajo dnarja! Banda oderuska!!