Avto
200 ogledov

Zagrebčanka šokirana: Kazen za priprto steklo na avtu

Uslužbenec MNZ je na vetrobransko steklo nalepil prepognjeno prometno dovoljenje Žurnal24 main
47-letna Zagrebčanka je na svojem avtomobilu pustila za dva centimetra priprto šipo na vratih avtomobila. Policist ji je napisal kazen, ker ni zavarovala vozila. Zdaj se voznica sprašuje, ali napišejo kazen tudi voznikom kabrioletov in traktoristom, ki nimajo strehe oziroma stekel na vozilih?

"Tako sem bila v šoku, da sem moral trikrat prebrati kazen, ki jo je spisal policist. Kaj pa kabrioleti, traktorji ...? Kam to pelje", je za hrvaški spletni portal 24sata dejala 47-letna Melita.

Zagrebčanka se je pretekli četrtek z avtomobilom pripeljala pred nakupovalno središče Arena Center v Zagrebu. Avtomobil sta s soprogom pustila na parkirišču. Sama se je odpravila po nakupih, mož pa jo je čakal dvaset metrov stran od parkiranega vozila.

40 evrov kazni

"Zagledal je policista, ki se je približal avtomobilu, a ni niti slutil, da bi napisal kazen, saj je ni imel napisati za kaj," pojasnjuje Melita, ki jo je čakala globa v višini 40 evrov.

"Voznik ni zavaroval vozila, zato, ker ni zaprl stekel na voznikovih vratih," je policist na kazenskem listku zapisal v pojasniku. Melita trdi, da je okno pustila zgolj priprto, dva do tri centimetre, da bi v vozilo prihajal zrak..

Kazen za prometni prekršek na Hrvaškem | Avtor: 24sata 24sata


"Zagotovo se bom pritožila. Kazen bom plačala šele takrat, ko bodo preverjali tudi, če so stekla zaprta na vseh avtomobilih. To je nezaslišano. Da se ukvarjajo s tovrstnimi neumnostmi, ne vem, kako naj to imenujem drugače," še pravi Melita, ki je bila še bolj zgrožena, ko je ugotovila, da je v hrvaškem zakoniku res predvidena tovrstna kazen.

Policisti neuradno dobili navodila

"Preden voznik zapusti vozilo, mora narediti vse, da prepreči, da bi se vozilo premaknilo z mesta na katerem ga je zapustil ali da ga nepooblaščene osebe spravijo v tek (potrebno je ugasniti motor, zapreti stekla, zakleniti vozilo in vzeti ključe s seboj ...)," piše v členu Zakona o varnosti prometa na cestah.

Pri hrvaškem avtomobilističnem spletnem portalu pišejo, da jim je vir na hrvaškem Ministrstvu za notranje zadeve, kot tudi več policistov, potrdilo, da so pred nekaj leti dobili neuraden ustni napotek, da morajo policisti spisati čim več kazni za prometne prekrške, da bi napolnili državni proračun.

Komentarjev 7
  • Senior 19:57 26.november 2015.

    Butalci niso samo v Sloveniji!

  • DasAuto 19:15 26.november 2015.

    res da nimam kabria, ampak ga odprtega gotovo ne bi pustil na parkirišču. če že ne nepridipravi, se lahko pa kak ptič olajša na nepravo mesto...

  • Lavdan 19:01 26.november 2015.

    Policajska logika je malo drugačna od logike navadnih ljudi in to ne samo v Sloveniji in take kazni so njene posledice.