Slovenija
23 ogledov

Policija svari pred neznanci v maskah

Pust 2012 Bralec Vojko
Policisti v pustnem času, s katerim so povezana številna rajanja, zabave in pustni sprevodi, priporočajo preventivno ravnanje tako na cestah kot na množičnih prireditvah.

Organizatorje pozivajo, naj pustne dogodke prijavijo in na njih zagotovijo javni red in mir. Stanovalce pa opozarjajo tudi na previdnost pri odpiranju vrat neznancem v maskah.

Za volan nenašemljeni!

Voznike policisti opozarjajo, da med vožnjo ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov. Pri mejni kontroli tudi potniki v vozilu ne smejo nositi pustnih mask, navajajo na Generalni policijski upravi (GPU).

Obenem opozarjajo, da bi pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pustni pripomočki, kot so deli pustnih mask ali palice, poškodovali potnike v vozilu. Zato voznikom svetujejo, naj takšne predmete pospravijo v prtljažnik vozila.

Manj je več ...

Tiste, ki se bodo kot vozniki odpravili na različna praznovanja in pustne zabave, policisti opozarjajo, naj ne uživajo alkohola ali drugih snovi, ki zmanjšujejo sposobnost vožnje. Tistim, ki bodo uživali alkoholne pijače, pa svetujejo, naj poskrbijo za primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov.

V splošnem pa voznikom priporočajo, naj hitrost vožnje prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam. Zlasti pa jih pozivajo, naj se pripnejo z varnostnim pasom. Kot napovedujejo na policiji, bodo v okviru svojih rednih nalog v tem času še bolj pozorni na morebitne kršitve cestnoprometnih predpisov.

Pazite se tatov

Prav tako naj se vozniki izogibajo parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, v vozilih pa naj na vidnih mestih ne puščajo denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.

Udeležence pustnih prireditev pa policisti zlasti pozivajo, naj ravnajo samozaščitno. Gnečo na takšnih dogodkih namreč nepridipravi lahko izkoristijo tudi za tatvine. Pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah naj bodo občani pozorni na ljudi, ki jih opazujejo ali jim sledijo. "Prav tako ne štejte denarja na ulici ali v gostinskih lokalih," so zapisali na GPU. Tudi torbic, denarnic in dragocenosti naj ne puščajo brez nadzora, saj so lahko lahek plen storilcev.

Otroke naj poučijo, naj se v primeru, da se izgubijo v množici, obrnejo na policiste, varnostnike ali reditelje. Previdnost pa policija priporoča tudi pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci. "Varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih," priporoča policija.

Komentarjev 2
  • punca05 21:08 07.februar 2013.

    a se teb tud že mal mede

  • ennanova 19:20 07.februar 2013.

    Shizofrenija naroda ali JJ bo spregovorilPred odločilnimi dejanji povsem razcepljenega ljudstva.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/777-shizofrenija-naroda-ali-jj-bo-spregovoril