Svet
88 ogledov

Policija ubila 42 članov kartela

mehika EPA
V streljanju med policijo in pripadniki mamilarskega kartela je bilo v petek na zahodu Mehike ubitih najmanj 43 ljudi.

Po navedbah policije so njihove sile v triurnem obstreljevanju na ranču v zvezni državi Michoacan ubile 42 domnevnih članov kartela, umrl je tudi en policist.

Kot je dejal mehiški komisar za nacionalno varnost Monte Alejandro Rubido, gre za prvo oceno števila žrtev, saj bi lahko to med preiskovanjem posesti še naraslo. Čeprav ni imenoval tolpe, s katero so se spopadli, je pojasnil, da prihaja iz zvezne države Jalisco. Tam ima sedež mamilarski kartel Nova generacija, vplivna in močno oborožena skupina, ki je postala ena glavnih tarč administracije mehiškega predsednika Enriqueja Pene Niete.

Kartel, ki ima povezave s tolpami v Aziji in tihotapi droge v ZDA, se je letos z vso silo spravil na mehiške oblasti in v dveh zasedah marca in aprila ubil skupno 20 policistov. 1. maja je nato vlada sprožila operacijo Jalisco proti kartelu in ta je na isti dan strmoglavil vojaški helikopter, pri čemer je umrlo sedem vojakov in policistka.

Spopadi so se v petek začeli, ko sta vojska in policija opazili vozilo, polno strelcev, ki so streljali na varnostne sile in nato pobegnili na območje ranča, je novinarjem pojasnil Rubido. Vsi, ki so bili na ranču, so nato začeli napadati vojake in policiste. Spopad na najmanj treh točkah je trajal tri ure. Po koncu so oblasti zasegle veliko količino orožja.

Komentarjev 1
  • marabunta 09:32 23.maj 2015.

    to mamilarsko bando je potrebno iztrebit, ker proizvaja samo zlo, kriminal in posledično tragedije in žalost....na žalost so mamila poleg orožja eden glavnih zaslužkov in denar pač ne smrdi, ni važno od kje pride