Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Naša policija ujela ugrabitelje iz Beljaka

Preiskava in aretacija na Poljanski
1/4
Žurnal24 main
"Na krožišču pri izvozu z avtoceste pri Kranju Vzhod sem bil priča filmskim aretacijam." Na policiji potrdili, da so prijeli štiri osebe, vpletene v ugrabitev podjetnika iz avstrijskega Beljaka, ki naj bi bil sicer po rodu iz Slovenije. Osvobodili tudi ugrabljenega, ki je že na poti domov.

Kazenski postopek zoper četverico, osumljeno ugrabitve 32-letnega avstrijskega podjetnika, ki so ga rešili slovenski policisti, bo potekal v Sloveniji, je pojasnil eden od koordinatorjev policijske akcije v Sloveniji Tomaž Peršolja.

Peršolja je razložil, da so slovenske policiste njihovi avstrijski kolegi o ugrabitvi 32-letnika obvestili v petek pozno popoldne, saj so domnevali, da je moški v Sloveniji. Policisti in kriminalisti so takoj začeli z aktivnostmi, pri tem pa so sodelovali tudi s tožilstvom in pristojnim sodiščem.

Policisti so ugotovili, da četverica ugrabljenega zadržuje nekje med Ljubljano in Gorenjsko, danes dopoldan pa so odkrili tudi natančno lokacijo, je dejal Peršolja.

Ugrabljenega zadržavali v bližini Brnika

Dva osumljenca sta bila z oškodovancem v avtomobilu v bližini Brnika, preostala dva, ki bi morala prevzeti denar, pa sta bila na Hrušici, kjer so ju tudi prijeli nekaj po deseti uri dopoldan. Skoraj istočasno so policisti prijeli še dvojico, ki je pazila na ugrabljenega, njega pa rešili.

Peršolja je poudaril, da se v akciji ni bilo poškodovanih. Sicer pa je v akciji sodelovalo več deset policistov in kriminalistov, pa tudi pripadnikov specialne enote.

Ker so osumljence prijeli v Sloveniji, bo kazenski postopek potekal pri nas, prav tako pa ima četverica državljanov BiH tudi urejen status za bivanje v Sloveniji, je dodal Peršolja.

"Na tleh so imeli tri osebe"

"Videl sem, da so imeli policisti na tleh tri osebe," nam je sporočil bralec, ki se je naključno peljal proti Kranju. Drug bralec, ki nam je poslal tudi fotografije, pa je videl dva prijeta moška, stara med 25 in 30 let.

Vinko Stojnšek s PU Ljubljana je kasneje sporočil, da so slovenski policisti v dopoldanskem času na "odvzeli prostost štirim državljanom BiH" zaradi suma storitve kaznivega dejanja ugrabitve.

"Državljani BiH so namreč, 18.5.2012 v popoldanskem času v Avstriji ugrabili državljana Avstrije. Pri uspešni  akciji slovenskih policistov je bil državljan Avstrije rešen nepoškodovan. Več informacij za javnost bomo posredovali takoj, ko bo to mogoče."

Želeli naj bi priti do neizplačanih plač

Medtem pa Kleine Zeitung poroča o podrobnostih sinočnje ugrabitve 34-letnega gradbenega podjetnika, ki naj bi bil sicer po poročanju avstrijskih medijev rojen v Sloveniji.

V ugrabitev naj bi bili vpleteni nekdanji zaposleni v njegovem podjetju, ki naj bi na takšen način želeli od podjetnika izterjati neizplačane plače. Kot piše koroški medij, so od podjetnikove družine zahtevali 30.000 evrov, sicer so grozili, da bodo moškega ubili.

Avstrijska policija je že sinoči stopila v kontakt z ugrabitelji in jih skušala prepričati, naj predajo ugrabljenega. A so nato ugrabitelji okoli 22.30 prekinili stik s policisti.

Drzna in usklajena aretacija

Znova so ga navezali danes dopoldan, ko je prišlo do dogovora, da ugrabitelji podjetnika predajo v bližini avstrijsko-slovenske meje, piše koroški dnevnik na svojih spletnih straneh.

Dva ugrabitelja sta se tako ločeno odpravila na dogovorjeno mesto, kjer da so jih avstrijski in ne slovenski organi aretirali. Druga dva pa so v usklajeni akciji prijeli slovenski policisti in osvobodili podjetnika.

Policisti so se sicer bali, da bi ugrabitelji z žrtvijo pobegnili v Bosno in Hercegovino, kar bi precej otežilo reševanje.

Po pisanju Kleine Zeitunga naj ugrabitelji sicer ne bi bili nikakršni kriminalci visokega profila temveč predvsem obupanci, ki so bili zaradi neizplačanih terjatev potisnjeni na rob obupa. Zakaj jim podjetnik, ob katerem Kleine Zeitung vestno pripisuje, da gre za Slovenca, ni plačal domnevnih dolgov svojim delavcem, ni znano..

Ste bili priča dogodku, ali morda celo posneli fotografijo? Stopite v stik z nami prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 7
  • Lavdan 09:45 20.maj 2012.

    Najbrž ga nebi nihče ugrabil, če bi svojim delavcem plačal, kar so zaslužili.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:48 19.maj 2012.

    @neuen Führer @Stolp - vidva sta pa zagotovo dva 14 letnika s slabo izobrazenimi ksenofobnimi starsi.

  • Stolp 19:47 19.maj 2012.

    In od kod ti te informacije, če smem samo vprašati pa brez kakih izpadov prosim.