Svet
56 ogledov

"Bombe, puške, detonacije smo poslušali vso noč"

Kumanovo
1/14
EPA
Makedonsko Kumanovo pretresli krvavi spopadi med policijo in skrajneži.

Teroristični napad v Kumanovu na severu Makedonije je končan. Stanovalci tega mesta so preživeli grozljovo noč. Študent primerjalne književnosti iz Kumanova Lumiem Bekiriem je za hrvaški Telegram povedal, da je noč preživel v hiši, a ni mogel spati. "Noč je bila grozna, začelo se je okoli 4.30 zjutraj in trajalo vse do 22. ure. Bombe, puške, detonacije smo poslušali vso noč," je dejal. "Helikopterji, ki so preletavali mesto, in streljanje je zbudilo moje sosede in celo mesto. Najprej smo se odšli na balkone, da bi videli, kaj se dogaja, nato smo se poskrili."

"Nikomur ni jasno, kaj se tukaj dogaja, kdo so ti ljudje, s katerimi se bori policija," je tekom dneva za Dnevnik.hr povedala hrvaška reporterka Danka Derifaj. "Slišati je streljanje, eksplozije, vidi pa se tudi dim." Pol mesta je bilo zaprtega, postavili so kontrolne točke, mimo katerih policija ni spuščala. "Najprej nam ni bilo jasno, kaj se dogaja, nato je ministrica Gordana Jankulovska sporočila, da gre za teroristični napad," je povedal Bekiriem.

Našli 14 trupel v uniformah

Mesto Kumanovo je bilo konec tedna prizorišče srditih in krvavih spopadov med policijskimi silami in albanskimi skrajneži, povečini iz Kosova in Makedonije. Po dveh dneh so policijske sile nevtralizirale skrajneže. Na prizorišču so našli 14 trupel v uniformah, od katerih so identificirali samo Xhaferja Zymberija iz kosovske Džakovice. Ubitih je bilo osem policistov, 37 pa ranjenih.

Napad v Kumanovu | Avtor: EPA EPA


Tiskovni predstavnik Ivo Koteski ne izključuje možnosti, da bi v ruševinah našli še kakšno truplo, saj je območje spopadov precej razdejano in ga morajo še podrobneje preiskati. Po njegovih besedah gre pri napadalcih za eno najnevarnejših terorističnih skupin, ki je predstavljala grožnjo celotni regiji in je bila v preteklih letih vpletena v več napadov. Za nekatere njene člane pa je bila razpisana tudi mednarodna tiralica zaradi hudih zločinov.

Predalo se je 30 teroristov

Makedonskim silam se je po navedbah Koteskega predalo več kot 30 teroristov. Skoraj vsi so makedonski državljani, z izjemo enega albanskega. V prostorih, kjer so se bili utrdili oboroženci, so našli tudi velike količine orožja.

Napad v Kumanovu | Avtor: EPA EPA


Makedonski premier Nikola Gruevski je povedal, da so načrtovali množične morilske napade v Makedoniji. Njihov cilj naj bi bili trgovski centri in športni dogodki ter čim več smrtnih žrtev.

Dva dni žalovanja

Makedonska vlada je sicer sklenila, da bosta nedelja in ponedeljek dneva žalovanja za padlimi pripadniki varnostnih služb. Zaradi žalovanja so zastave v Makedoniji spuščene na pol droga, mediji pa imajo prilagojen program.

Makedonija | Avtor: EPA EPA


Zaradi nasilja v Kumanovu je po navedbah župana srbske občine Preševo Ragmija Mustafe medtem mejo z Makedonijo prečkalo okoli 700 Albancev, ki so se zatekli v Preševo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • elvishamzabegovic 21:49 10.maj 2015.

    XENOFOBIČNI..NEARTIKULIRANI..NEUKI..komentarji so zrcalo naše mladine..njihovi starši, vaši me.diji so jih izbrusili v popolne bisere. verjetno večja večina iz delavskih družin..

  • mph 20:34 10.maj 2015.

    Menda jih je še posebaj na Obali za malo vojsko, držijo v rokah tudi vse lokalne mafijske posle, ... Meni se sicer ni zdelo, ampak na plaži jih ni videt, ne zahajaš na dopustu v vsak sumljiv kot, ampak, če ...prikaži več tam živiš pa verjetno vidiš precej več. Nimam nič proti, če imajo legalno papirje, ampak en pride, potem jih je čez noč 20.

  • mph 20:32 10.maj 2015.

    Poznam medicinsko sestro v eni od večjih porodnišnic, polovica pripelje stroj za rojevanje otrok, ki razume navodila samo v njihovem, pravi, da komunicirajo lahko edino tako, da je na drugi strani telefona gospodar stroja za rojevanje otrok, denar za plačilo ...prikaži več ni problem, in grejo. Sicer plus za finance porodnišnic, drugače pa ....